Úgy tűnik, rég kinőtték a pártok a 386 milliós kampánykeretet

Infostart
2010. április 8. 12:52
Valószínűleg az MSZP és a Fidesz is túllépi a kampányköltések 386 millió forintos limitet - jelentette a Transparency International Magyarország. A szervezet projektvezetője szerint a nagyobb pártok már rég kinőtték a törvényben meghatározott keretet.

Tarthatatlan limit a pártok törvényben meghatározott 386 millió forintos kampánykerete - közölte Hortobágyi Emese.

A Transparency International Magyarország projektvezetője arra emlékeztetett, hogy már az 1990-es választási kampányban is ezer-ezerkétszáz milliós költségekről számoltak be a nagyobb pártok.

Eddig a szervezet számításai szerint a szocialisták költötték a legtöbbet 549 millió forinttal, de ebben nincsenek benne a márciusi reklámköltségek. Így valószínűleg az április végi összesítéskor ezek a számok jóval magasabbak lesznek.

Habár a Transparency International adatbázisában egyelőre nem látszik, de úgy tűnik, a Fidesz szintén túllépi majd a megengedett határt - tette hozzá a szakértő.

Az adatokat több helyről szerzi be a szervezet - tájékoztatott a projektvezető. Egyrészt a hirdetési- és reklámköltéseket figyelő cégek küldik az információt az adott pártról.  Emellett kiterjedt monitorozó önkéntes-hálózat is működik, amely a kampányeseményeket, azok számát, tehát a szervezetek aktivitását figyeli. Ezekből próbálnak következtetni az elemzőink az elköltött pénz mértékére - közölte Hortobágyi Emese.

Hanganyag: Lithauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást