Kevés az egyedi ötlet a pártok ifjúsági és sportpolitikai programjában

Infostart
2010. április 8. 21:23
Az aktuális helyzetjelentésen, általánosságokon és egy-egy sokat hangoztatott, szinte már elkoptatott elképzelésen túl kevés egyedi ötlettel találkozhatnak a választók a parlamentbe jutásra esélyes pártok ifjúság- és sportpolitikai programjában.

A Fidesz programja hosszabban részletezi, hogy miért fontos ez a terület, ez alapján a sport biztosítja az egészséges testi és lelki fejlődést, a teljes emberré nevelésre kell törekedni, az egészséges életmód elterjesztésében pedig szükség van ösztönzésre, ráadásul a sport javítja a munkateljesítményt is.

A kormányzásra készülő párt azt ígéri, hogy kiemelt figyelmet fordít a tehetségek felkutatására és fejlesztésére. A program szerint az államnak jelentős szerepet kell vállalnia a testnevelési óráktól a szabadidős sportok, a tömegsport támogatásán át egészen a gazdasági ösztönzők kialakításáig.

A Fidesz felfutó rendszerben bevezetné a közoktatásban a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes fizikai felmérés rendszerét, ahogy kiemelten kezelné a diákolimpiák versenyrendszerét és az egyetemi sportot is.

Az MSZP az elmúlt nyolc év eredményeivel kezdi programja sport- és ifjúságpolitikai fejezetét, ebben a Nemzet Sportolója elismerés létrehozása és a különféle támogatási formák mellett az elmúlt évek létesítmény-fejlesztési projektjei is szerepelnek. A szocialisták célként fogalmazzák meg, hogy a meglévő intézményeket alkalmassá kell tenni nagy világversenyek, illetve olimpia és paralimpia megrendezésére.

A kormányzó párt is támogatást ígér a minőségi tömegsport-rendezvényeknek, és fontosnak ítéli az olimpikonok zavartalan felkészítésének biztosításán túl a sportszakemberek továbbképzését, míg az ifjúságpolitikában a szakmunkás-ösztöndíj rendszerének kiszélesítésére és a fiatalok lakáshoz jutásának megkönnyítésére helyezi a hangsúlyt.

Az MSZP a nagyobb városokban és megyékben Ifjúsági Bizottságokat, ehhez kapcsolódó intézményeket és táborokat létesítene a fiatalok szünidei szabadidejének hasznos eltöltéséhez.

A Jobbik - a Fideszhez hasonlóan - emelné a testnevelési órák számát az oktatási intézményekben, és tornatermek, sportpályák építését tűzte ki célul. A radikális párt fontosnak tartja az önkormányzatok koordináló munkáját, ezen túl azonban regionális utánpótlás- és életerőközpontokat hozna létre.

A Jobbik tiszta viszonyokat ígér az élsportban tevékenykedők bérezésében, újrafogalmazná a nagy fedőszervezetek szerepét, többletforrásokat biztosítana a közösségi sport támogatására, és a többi között online sportegészségügyi adatbázist létesítene.

A párt ifjúságpolitikai programja is több konkrét kitételt tartalmaz a riválisokéhoz képest, más elemek mellett programot ígér a drogozás és a doppingolás visszaszorítására, Nemzeti Ifjúsági Érdekegyeztető Tanács felállítását kezdeményezi, erősítené az önkéntes munka intézményét, gyakornoki programot dolgozna ki a pályakezdő fiataloknak, tenne az országot elhagyó fiatalok hazatéréséért és országos lakásépítési programot indítana.

A Lehet Más a Politika a tömegsportot állítaná előtérbe, támogatná a különféle amatőr szakosztályokat, és fenntarthatóvá tenné a sportcélú nonprofit intézményeket. Az LMP is növelné a testnevelési órák számát és biztosítaná a sportegyesületek működési feltételeit.

A párt folytatná elsődleges drogmegelőzést a fiatalok körében, ebbe pedig bevonná a civil szakmai szervezeteket, ezzel együtt a könnyűdrogok fogyasztását a szabálysértési kategóriába tenné át.

Az LMP nyitott közösségi tereket tart szükségesnek, ahol a fiatalok a szabadidejüket tölthetik, és nagyobb mértékben támogatná az alulról szerveződő programokat, emellett a pályakezdő fiatalok álláshoz jutását is elősegítené.

Az MDF programja nem tér ki külön a párt ifjúság- és sportpolitikai elképzeléseire azon túl, hogy a szociális, családügyi, ifjúsági és esélyegyenlőségi kérdéseket egy önálló Népjóléti Minisztérium alá rendelné.

Ahogy a többi párt programjában is többé-kevésbé elnagyoltan szerepel ez a két terület, egyetlenegy ígéretet sem támasztanak alá konkrét összegekkel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást