eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Így szerezhet kétharmados többséget a Fidesz

A közvélemény-kutatók szerint 3-4 egyéni választókerület kivételével az összes körzetben a Fidesz jelöltje győzhet a vasárnapi választásokon. Az ellenzéki párt kétharmados többségében már nem ennyire biztosak a szakértők, de egyre többen valószínűnek tartják. A kutatók szerint már 48-53 százalék körüli listás szavazati arány elég lehet a kétharmadhoz.

A 176-ból körülbelül 140 egyéni választókerületben már az országgyűlési választások vasárnapi első fordulójában győztest hirdethetnek, mégpedig fideszest - véli az Ipsos véleménykutatási igazgatója. Závecz Tibor egy konferencián azt mondta, a többi körzetben is maximum az MSZP és a Jobbik rúghat labdába.

Závecz Tibor elmondta: "kizártnak tartom, hogy az első fordulóban más nyerjen egyéni választókerületet, mint a Fidesz. A második fordulóban valóban lehetnek olyan körzetek, ahol van esélye a Jobbiknak mandátumot szerezni. Például Borsodban, azon belül Ózdon. Az MSZP esetében pedig két olyan kerület látszik, ahol valamifajta esélye van a szocialistáknak, az a budapesti 19-es és 20-as."

Vagyis Csepel és Angyalföld. Itt a szocialista Tóth József és Szanyi Tibor lehet a befutó. Ugyanígy látja a Medián és a Nézőpont Intézet is. Vannak még ingadozó kerületek: jellemzően Észak-Magyarországon, például Tiszavasvári és Szerencs, ahol a Jobbiknak még lehet esélye egyéni mandátumot szerezni. Budapesten pedig több olyan kerület is van, ahol négy éve még meggyőző fölénnyel nyert a szocialista jelölt.

Itt azonban a közvélemény-kutatók szerint nagyobb esélyük van a fideszes jelölteknek. Minél több egyéni választókerületben győz fideszes jelölt, annál kisebb arányú listás győzelemre van szüksége az ellenzéki pártnak ahhoz, hogy kétharmados parlamenti többséghez jusson - fejtette ki a minap Kenneth Benoit, a Századvég Alapítvány külsős munkatársa, aki 59 százalékos biztos pártválasztói Fidesz-előny és 65 százalékos részvétel alapján modellezte a legvalószínűbb mandátumeloszlást.

Kenneth Benoit prognózisa szerint a Fidesz a mandátumok mintegy 70 százalékát kapná. Az MSZP kevesebb, mint 16 százalékot érne el. Ebben a becslésben sem az LMP, sem az MDF nem jutna be. A Fidesznek a kétharmados többséghez 53 százalék kell.

Szerinte tehát a Fidesznek a listás szavazatok 53 százalékát kell megszereznie a kétharmadhoz.

Az Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint viszont a legoptimálisabb esetben már 47-48 százalékos szavazati aránnyal is meglehet a mandátumok kétharmada. Minden attól függ, hogy a Fidesz hány egyéni választókörzetben nyer, és hogy mekkora lesz a részvétel a választásokon.

Szakértők szerint az 55 százalék alatti részvétel a Jobbiknak, az 55-60 százalék közötti a Fidesznek, a 60 százalék feletti a szocialistáknak kedvezne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×