eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Még kérhető igazolás és mozgóurna a szavazáshoz

Péntek délután négy óráig kérhet igazolást az, aki az országgyűlési választáson nem a lakóhelyén, hanem más magyarországi településen kíván szavazni. Ezt eddig csaknem 54 ezren jelezték. Mozgóurnát még a szavazás napján is lehet igényelni.

Igazolással szavazhatnak azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak lakóhelyükön, de Magyarország egy másik településén élni kívánnak választójogukkal. Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján pénteken 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől. Igazolást ajánlott levélben is lehetett kérni, azonban ennek kedden járt le a határideje.

Az Országos Választási Iroda adatai alapján az április 11-i első fordulóra szerda délig 53 921-en, az április 25-i második fordulóra 46 014-en kértek igazolást. 2006-ban az első fordulóra egy híján 58 ezren igényeltek igazolást, a második fordulóra pedig 46 144-en.

Ha valaki mindkét fordulóra igazolást kér, a két igazolást egy nyomtatványon kapja meg. Az igazoláson szerepel, hogy a választópolgár melyik település mely szavazóhelyiségében adhatja le szavazatát.

Fontos, a korábbiaktól eltérő szabály, hogy ha valaki igazolást kapott (bármely fordulóra), a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló - abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna - nem volt eredményes.

Ha valaki mozgásában akadályozott, és emiatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, kérheti, hogy a szavazatszámláló bizottság vigye ki hozzá a mozgóurnát. Mozgóurnát írásban kérhetnek a helyi jegyzőtől, illetve a szavazás napján a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól.

Eddig 1 882 fogvatartott jelezte választási szándékát - összesítette az adatokat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Az előzetesen letartóztatottak és ideiglenes kényszergyógykezeltek, az elzárást, a pénzbírságot helyettesítő elzárást töltő elkövetők, valamint a pénzbüntetés, a pénzmellékbüntetés és közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztést töltők gyakorolhatják választójogukat.

Nincs választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján a cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától eltiltás hatálya alatt áll, szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.

A választás napján a fogvatartás helye szerinti önkormányzat jegyzőjével egyeztetett időpontban kell lebonyolítani a szavazást. A büntetés-végrehajtási szervek vezetői veszik fel a kapcsolatot a helyi önkormányzat jegyzőjével, hogy a választásra jogosultak részére a mozgóurnás szavazás feltételeit biztosítsák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×