Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kormányszóvivő: \"hadigazdálkodásra\" kell idén is felkészülni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormányszóvivő szerint a gazdasági válság enyhülését jelzi, hogy a magyar ipari termelés februárban 8,4 százalékkal bővült az előző év hasonló időszakához képest. Már látszik a fény az alagút végén - értékelte a helyzetet Szollár Domokos szerdán az MTI-nek.

Szollár Domokos különösen jó hírnek tartja, hogy úgy tűnik, trendfordulóról lehet beszélni, hiszen nemcsak az előző hónapban, de januárban is elindult az ipari termelés felfelé; az év első hónapjában 5,7 százalékkal nőtt a hazai ipar.

Szerinte a válság ugyan még nem ért véget, és az idei évben is "hadigazdálkodásra" kell felkészülni, a kedvező ipari termelési adatok azonban azt mutatják, hogy "már látszik a fény az alagút végén". Ha továbbra is megmarad a kedvező trend, akkor az ipar bővülése és az adócsökkentés magával húzhatja a foglalkoztatást és az év közepére csökkenő pályára állhat a munkanélküliség is - vélekedett.

Mint mondta, az ipari termelés 2010-es bővülése mögött többféle ok állhat. Egyrészt az, hogy a magyar exportpiacok - főleg az EU és Németország gazdasága - lassan növekedni kezdenek, másrészt beérni látszanak a kormány gazdaságélénkítő intézkedései is - közölte.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra: a nemzetközi gazdasági válság magyarországi hatásainak enyhítése érdekében a kabinet célzott támogatási programokkal, kibővített forrásokkal segíti a hazai kis és közepes cégeket, hogy megőrizhessék működőképességüket és a munkahelyeket. Gyorsabban, egyszerűbben juthatnak fejlesztési forráshoz és munkahelymegőrző támogatáshoz a vállalkozások.

Szollár Domokos felidézte: a kormány az uniós pénzek jelentős hányadát ezekre a célokra irányította át, gyorsabban, nagyobb előleghez jutnak a pályázók. Ezek mellett a kabinet 1.400 milliárd forintos vállalkozáserősítő és munkahelyvédő programot indított, az építőipar megsegítésére pedig 2.400 milliárd forintos beruházás-élénkítő program indult - mondta.

A Központi Statisztikai Hivatal az előzetes adatok alapján szerdán azt közölte, hogy februárban az ipari termelés volumene szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazítva 1,7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva, a tavaly februárit 8,4 százalékkal haladta meg.