Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A választásokra készülnek a büntetés-végrehajtási intézetekben is

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eddig 1.882 fogvatartott jelezte választási szándékát - közölte Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI érdeklődésére.

Az előzetesen letartóztatottak és ideiglenes kényszer-gyógykezeltek, az elzárást, a pénzbírságot helyettesítő elzárást töltő elkövetők, valamint a pénzbüntetés, a pénzmellékbüntetés és közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztést töltők gyakorolhatják választójogukat.

Nincs választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján a cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától eltiltás hatálya alatt áll, szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.

A választás napján a fogvatartás helye szerinti önkormányzat jegyzőjével egyeztetett időpontban kell lebonyolítani a szavazást. A büntetés-végrehajtási szervek vezetői veszik fel a kapcsolatot a helyi önkormányzat jegyzőjével, hogy a választásra jogosultak részére a mozgóurnás szavazás feltételeit biztosítsák.

Büntetés-végrehajtási intézetben csak azok a választójoggal rendelkező fogvatartottak szavazhatnak, akiknek a helyi választási iroda vezetője az igazolást megküldte, és kérték, hogy mozgóurnával szavazhassanak.

A BVOP közlése szerint a büntetés-végrehajtási szervek vezetői úgy szervezik a szolgálatot a szavazás napjára, hogy a beosztott személyi állomány is gyakorolhassa a választójogát.