Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma kezdik kiszállítani a szavazólapokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma kezdik kiszállítani az országgyűlési választás vasárnapi első fordulójára a szavazólapokat az Állami Nyomdából; a dokumentumok és más szavazási kellékek a tervek szerint péntekig mindenhova megérkeznek.

A szavazólapokat és jegyzőkönyveket az Állami Nyomdában szigorú biztonsági intézkedések mellett nyomtatták és csomagolták, szavazóköri bontásban.

A 8,5 millió szavazólapot, az ugyanannyi borítékot, valamint a többi választási kelléket a megyeszékhelyekre és az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyeire szállítják szigorú őrizet mellett, majd innen továbbítják azokat a mintegy 11 ezer szavazókörbe.

A szavazóköri dokumentumokat és kellékeket - egyenként 12 kilogrammos csomagokban - 15 ezer dobozban juttatják el az említett központokba.

A legkevesebb szavazólapot (35 ezer darabot) Veszprém megye 6. választókerületének egyéni jelöltjeiről készítik, mivel itt a legkevesebb a választásra jogosultak száma (27 ezer). A legtöbbet pedig - 1,5 millió darabot - a fővárosi listából gyártották le (a választójogosultak száma itt 1,36 millió).

A területi listás szavazólapok általában fekvő A4-es méretűek, ötnél kevesebb párt esetén, a fölött pedig nyújtottak. Az egyéni listás szavazólapok mindegyike - függetlenül attól, hogy azon hány jelöl szerepel - álló, A4-es formátumú. A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátják, így például mikroírással és UV-festékkel, ez utóbbi egyebek mellett a választás évét, 2010-et valamint az országgyűlési képviselők választása feliratot mutatja UV-lámpa alatt.

A szavazólapok és borítékok mellett a 11 ezer szavazókörökbe szállítanak összesen 120 kilométer nemzetiszínű szalagot (ezzel zárják le az urnákat) és 120 ezer tollat. A szavazókörökben a szavazatszámláló bizottság tagjai csak a hivatalos tollat használhatják, és a fülkékben is elhelyeznek egy-egy tollat a voksoláshoz, de a választók akár a sajátjukat is használhatják.

A dobozok kiszállítása ma indul, péntekig minden egyéni választókerületbe eljutnak a szavazóköri kellékek és nyomtatványok.

A választás nyomdai költsége 600-700 millió forint.