eur:
394.24
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kósa Lajos: Az ország nem engedhet meg túlméretezett szociális ellátórendszert

Csak akkor vág bele az önkormányzati képviselőtestületek létszámának csökkentésébe a Fidesz, ha kétharmados többséget szerez a választásokon - nyilatkozta Kósa Lajos, a párt alelnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában. A politikus kijelentette: a szocialisták kormányzása után Magyarország ma nem engedhet meg magának egy hihetetlenül túlméretezett szociális ellátórendszert. Gondoskodó államon inkább azt érti a Fidesz, hogy az állam viszonylag kevés funkciót lásson el, ám azokat konzekvensen és nagyon magas színvonalon.

A jelentősen eladósodott önkormányzati szektorban több változtatást is tervezne egy Fidesz vezette kormány - mondta a Duna Televízió reggeli műsorában Kósa Lajos fideszes politikus, Debrecen polgármestere. A képviselőtestületek létszámának csökkentéséhez a kétharmados önkormányzati törvényt kell módosítani. "Ha lesz kétharmada a Fidesznek, akkor meg lehet csinálni, ha nem, akkor, nem" - nyilatkozta Kósa.

Külső támogatásra más parlamenti pártoktól nem igazán számítanak, mivel sem az MSZP-t, sem a Jobbikot nem tartják kiszámíthatónak. "Mi van, ha az MSZP azt találja mondani, hogy bármely kétharmados törvény támogatása fejében ne adjunk ki az igazságszolgáltatásnak MSZP-s politikust?" - érvelt Kósa Lajos.

Az önkormányzatok helyzetének javítása egyébként sem elsősorban a képviselői létszámokon, hanem az ágazati szabályzókon múlik: törvényeken, minisztériumi rendeleteken. Ezek keresztül sokat lehetne segíteni a politikus szerint. Példakánt említette: a beruházások esetén a kiviteli tervek kötelező terv felülvizsgálatának eltörlésével közel húsz-harminc milliárd forintot spórolnának országos szinten.

Az önkormányzati apparátus létszámának csökkentése is csak akkor lehetséges, ha az ágazati törvényeken jelentősen módosítunk, és egy csomó felesleges dolgot elhagyunk - mondta Debrecen polgármestere. Hozzátette: az ilyen elhagyandó szabályokból, egyszerűsítésekből egy csomó paksamétájuk van, mivel ezeket - kérésként - az önkormányzatok már korábban is jelezték a kormányzatnak, ám "az a füle botját sem mozgatta".

Az összes elvonást csökkentenék

A beharangozott adócsökkentési tervekről a Fidesz alelnöke úgy nyilatkozott: négy év alatt lehet a környező országok szintjére csökkenteni az adóterhelést. Ám ez nem csak az adóként ismert elvonásokon át valósulhat meg. Az a nagy kérdés, hogy mely elemeket kell csökkenteni - figyelmeztetett Kósa Lajos.

Kifejtette: nem csupán az adók mérséklésével kívánnák csökkenteni a polgárokra és a vállalkozásokra járuló terheket. Az elvonás mérséklődhet adott esetben a járulékok, az illetékek, az eljárási díjak, az egyéb fizetési kötelezettségek mérséklésével is. "Az állam ma több mint ötven forintot vesz el összességében a jövedelemtulajdonosoktól. Ezt a szintet szeretné a Fidesz 37-38 százalékra csökkenteni, hangsúlyozottan nem az adó, hanem az összes elvonás tekintetében.

"Egy csomó olyan adónemet is egyszerűen el kell törölni, aminek semmi értelme nincsen, mert az adóbevétel nagysága összevethető a behajtási költségek nagyságával" - tette hozzá.

"Az a kérdés, mit értünk gondoskodó állam alatt" - fejtette ki egy kérdésre válaszolva Kósa. Szerinte, ha a gondoskodó államot valamilyen hihetetlenül túlméretezett szociális ellátórendszerként definiálnánk, erre Magyarországnak ma nincs lehetősége - mivel a szocialisták kormányázása alatt drámai gazdasági visszaesés következett be.

"Olyan államot szeretnénk, ami ésszerűen kevés feladatot lát el, de azt nagyon konzekvensen és jó minőségben" - nyilatkozta Kósa Lajos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×