eur:
393.77
usd:
367.94
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Civil bizottságot hozott létre a kormány - hírösszefoglaló

Civil bizottságot hoz létre a Nemzetbiztonsági Hivatalnál őrzött adatok feldolgozásának ellenőrzésére a kormány. A magyar gazdaság stagnálására számít az idén a GKI. Csütörtökön drágulnak az üzemanyagok.

Három fős, civil szakemberekből álló bizottságot kért fel a kormányfő a Nemzetbiztonsági Hivatalnál őrzött mágnesszalagokon lévő adatok hiánytalan feldolgozásának ellenőrzésére és minősítésük felülvizsgálatára. Bajnai Gordon hangsúlyozta: Magyarországnak joga van tisztán látni saját történelmét, múltját, önmagát, ezért kell lehetővé tenni a történészek számára, hogy megismerjék és feltárják az egykori állambiztonsági szolgálatok működésének minden részletét. A mágnesszalagokon a becslések szerint több mint 50 ezer hálózati személy neve, fedőneve, azonosító adatai és beszervezési dossziéjának száma szerepel. A bizottságot Kenedi János történész vezeti. Tagjai: Palasik Mária, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tudományos munkatársa és Cseh Gergő Bendegúz levéltáros.

A magyar gazdaság stagnálására számít az idén a GKI. A gazdaságkutatónak az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint szerény növekedés a második félévben várható. A GKI emlékeztetett arra, hogy az ipar és az export már az első negyedévben bővült, a munkanélküliség, illetve a fogyasztás visszaesése viszont várhatóan most éri el csúcspontját. A prognózis alapján a második félévben már szerény növekedés lesz, és érdemben lassulni fog az infláció.

Bruttó 4 forinttal emeli a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol - mondta az InfoRádióban a portfolio.hu elemzője. Takács Szabolcs hangsúlyozta: a hétfői ünnep miatt a társaság csak csütörtöktől érvényesíti az áremelést. Az újabb drágulással a benzin átlagára új csúcsra, 337 forintra emelkedik, a gázolajé 312 forintra nő. A gazdasági portál elemzője szerint a változtatást az olajtermékek nemzetközi jegyzésárának emelkedése indokolja.

Felfüggeszti az alkalmi munkavállalásról szóló új törvényt kormányra kerülése esetén a Fidesz. Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke azt mondta: az Európai Unió régi tagországai által alkalmazott törvényekre alapozva egy másik jogszabály megalkotását tervezik. A politikus szerint amelyik gazdálkodó betartja a mostani törvényt, az tönkremegy, mert 30 százalékos közteherrel egyetlen európai országban sem sújtják a mezőgazdasági alkalmi munkavállalást.

Összekapcsolná a foglalkoztatási helyzet megoldását a családtámogatási rendszer átalakításával, és folytatná a már megkezdett intézkedéseket az MSZP. A párt Munkaügyi és Foglalkoztatáspolitikai Tagozatának elnöke azt mondta: a következő ciklusban 4-5 százalékkal csökkentenék az élő munka terheit. Gúr Nándor szerint biztosítani kell, hogy minden családban legyen legalább egy kereső; a családtámogatási rendszert pedig úgy kell átalakítani, hogy három gyermek után adójóváírás alapján történjen a családi pótlék juttatása.

A Szonda Ipsos szerint a legnagyobb ellenzéki párt sikerét hozta az utóbbi hetek versengése a Fidesz és a Jobbik között. A közvélemény-kutató március 27-e és április 2-a között 1500 ember megkérdezésével készült felmérése alapján az összes választó körében 3, a biztos pártválasztók között 5 százalékponttal emelkedett a Fidesz támogatottsága. Závecz Tibor, a cég kutatási igazgatója az InfoRádióban elmondta: a biztos pártválasztók körében a legnagyobb ellenzéki párt 62, az MSZP 20, a Jobbik 13 százalékon áll. Hozzátette: a nemzeti radikális párt népszerűségi mutatóinak hónapok óta tartó javulása megállt: március eleje óta a Jobbik a teljes lakosság körében 2, az elkötelezett szavazók között 4 százalékpontot veszített.

Sztrájkot tart a Mozdonyvezetők Szakszervezete szombaton a MÁV Trakció Zrt.-nél, ha legkésőbb pénteken nem jön létre megállapodás a kollektív szerződés helyi függelékei ügyében - jelentette be az érdekképviselet. Dancsa Attila, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének alelnöke elmondta: a munkabeszüntetést április 10-én 8 óra és 14 óra közötti időszakra hirdették meg.

Rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett, szlovák eredetű bébiétel forgalmazását tiltotta meg a Tesco Global Zrt. áruházaiban a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. Az üzletlánc jelezte: már levették a polcokról a kifogásolt, almát tartalmazó bébiételeket. Az illetékes hatóság tájékoztatása szerint a szlovák eredetű, OVKO márkájú bébi desszertben kismértékben kaptán nevű növényvédőszer-hatóanyagot mutattak ki. A vizsgálatok az alma málnával megnevezésű bébiétel szennyezettsége miatt kezdődtek, de a gyártó valamennyi almát tartalmazó termékét visszahívták az ellenőrzés lezárultáig.

Gyanúsítottként hallgatta ki Bajor Zoltánt, a VI. kerületi önkormányzat SZDSZ-es alpolgármesterét egy vesztegetési ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség. Keresztes Imre, a szervezet vezetője közölte: a nyomozás adatai szerint az alpolgármester egy közvetítő útján 18 millió forintot kért az üzlethelyiséget bérlő cégtől annak fejében, hogy frakciójuk támogassa az ingatlan értékesítését a társaságnak. Bajor Zoltán tagadta a vádakat, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×