eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Bajnai: Magyarországnak joga van tisztán látni saját történelmét

Civil szakemberekből álló, három tagú bizottságot kért fel a kormányfő arra, hogy ellenőrizze a Nemzetbiztonsági Hivatalnál őrzött mágnesszalagok adatainak hiánytalan feldolgozását, és vizsgálja felül azok minősítését. Bajnai Gordon szerint Magyarországnak joga van tisztán látni saját történelmét. A bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a feltárandó ügynöklistát nem kellene politikai ügyként kezelni.

Becslések szerint több mint 50 ezer hálózati személy neve, fedőneve, azonosító adatai és beszervezési dossziéjának száma szerepel a tizennyolc NBH-s mágnesszalagon.

A miniszterelnök által felkért civil bizottságot Palasik Mária, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tudományos munkatársa, Cseh Gergő Bendegúz levéltáros és Kenedi János történész alkotja majd.

A testület felügyeli a minősítések felülvizsgálatát és a minősítés alól feloldott anyagok levéltárba adását is.

Bajnai Gordon szerint lehetővé tenni a történészek számára, hogy megismerjék és feltárják az egykori állambiztonsági szolgálatok működésének minden részletét.

A miniszterelnök azt mondta: arra törekszenek, hogy az egykori hálózati személyre vonatkozó információkból minél kevesebb maradjon titokban.

Habár a titkosításról a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója dönt, a civil bizottság kifogásolhatja az esetleges titkosítást a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszternél vagy a kormányfőnél.

Bajnai Gordon közölte: az hogy nem mindenki akar szembenézni a múltjával, nem lehet akadálya a múltfeltárásnak, és annak, hogy az ország történelmét alaposabban is megismerhessük.

A civil bizottságot vezető Kenedi János úgy véli: a mágnesszalagokon lévő adatokat nem bűntényként vagy politikai ügyként kell kezelni. Ezek nem listakészítésre, zsarolásra vagy lejáratásra valók, hanem a társadalmi tudás alaposabbá tételére - tette hozzá a történész.

Bajnai Gordon egyébként egyetlen párttal sem egyeztetett a bizottság felállításáról.

Kenedi János szerint kérdés, hogy a következő, valószínűleg Fidesz által vezetett kormány tovább viszi-e múltat feltáró munkát. Mint ahogy az is, hogy hol találhatók az 1978 és 1989 között dolgozó hálózati személyek adatai.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×