Civil bizottság ellenőrizheti a Nemzetbiztonsági Hivatalnál lévő adatokat - a nap hírei

Infostart
2010. április 5. 21:10
Mintegy 78 százalékos volt a részvétel a külföldi magyar képviseleteken az országgyűlési választások első fordulójában. Civil bizottságot hoz létre a kormány a Nemzetbiztonsági Hivatalnál lévő adatok ellenőrzésére. Németországban a csapatok kivonását követelték Afganisztánból a húsvéti békemenetek résztvevői. A nap hírei április 5-én, Húsvét hétfőn.

Összesen mintegy 78 százalékos volt a részvétel a külföldi magyar képviseleteken az országgyűlési választások első fordulójában. Az Országos Választási Bizottság adatai szerint a hétvégén 6851-en szavaztak külföldön a nyilvántartásba vett 8807 választópolgár közül, a legtöbben Londonban voksoltak, a legkisebb részvételi arány pedig Albániában volt. Az urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük Magyarországra. Az összesen 86 külképviseleten azért tartották a hét végén a voksolás első fordulóját, hogy a szavazatokat tartalmazó urnák időben hazaérkezhessenek.

Háromtagú civil bizottságot hoz létre a kormány a Nemzetbiztonsági Hivatalnál őrzött mágnesszalagokon lévő adatok hiánytalan feldolgozásának ellenőrzésére és minősítésük felülvizsgálatára - értesült a távirati iroda. Az MTI információi szerint Bajnai Gordon miniszterelnök kedden jelenti be a kormány erről szóló döntését, és Kenedi János történészt kéri fel a testület vezetésére. A kabinet egy éves határidőt tűzött ki a munka elvégzésére; azután csak azok az adatok maradhatnak a nemzetbiztonsági szolgálatoknál, amelyek Magyarország biztonságának védelméhez most is elengedhetetlenül szükségesek.

Egyetlen kezelőközpontból irányítja a magyar villamosenergia-rendszert 2011 első negyedévétől a Mavir. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító vezérigazgatója úgy fogalmazott: emiatt nem lesz szükség nagyobb elbocsátásokra, a természetes fogyás elegendőnek bizonyul. Tari Gábor emlékeztetett arra, hogy jelenleg még 5 körzetben összesen 26 alállomás vesz részt a rendszer üzemeltetésében. A Mavir vezetője szerint az egyetlen központ nem jelent biztonsági kockázatot, mert a körzeti állomásokat egy órán belül üzembe lehet majd helyezni, és létezik tartalék irányító központ is egy titkos telephelyen, teljesen önálló infrastruktúrával.

A benzin és a gázolaj tőzsdei jegyzésárának emelkedése miatt az üzemanyagok drágulására számít a héten a portfolio.hu. A gazdasági portál szakértői úgy vélik: az áremelkedés hatásait a kismértékben erősödő forint sem tudta ellensúlyozni. Emlékeztettek arra, hogy forintban mérve a benzin jegyzésára 3,8, a gázolajé pedig 6,1 százalékkal növekedett. Figyelmeztettek ugyanakkor arra, hogy a Mol árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban.

A papok legyenek a gonosz feletti győzelem hírnökei - hangsúlyozta a pápa húsvét hétfőn a Róma melletti Castelgandolfóban elmondott imájában. XVI. Benedek a papok szerepének fontosságát hangsúlyozta egy olyan időszakban, amikor az egyházat hetek óta megrázkódtatások érik európai és amerikai papok szexuális visszaélései miatt.

Németországban a csapatok kivonását követelték Afganisztánból a húsvéti békemenetek résztvevői. A négy napon át tartó országos békemegmozdulásokon több mint 40 ezer ember vett részt. A demonstráció résztvevői nyilatkozatukban az afganisztáni háború brutalitására, illetve kilátástalanságára figyelmeztettek, és követelték a német katonák azonnali kivonását, de a védelmi miniszter ezt elutasította.

Új közlekedési rend lép életbe kedden Budapest belvárosában, miután befejeződött az új főutca kiépítése. A legtöbb forgalmirend-változás az V. kerület déli részén, a Kossuth Lajos utca - Kiskörút által határolt területen lesz. A projektet 2006 őszén kezdték, kedden az első ütem kivitelezése fejeződik be. Ennek összköltsége 2 milliárd forint, ebből valamivel több mint 50 százalék az önkormányzat önrésze, a többi uniós forrás.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arlón egy ember meghalt, többen megsérültek, amikor összeverekedett két társaság a település cigánysorán. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: több embert előállítottak, a rendőrség emberölés miatt folytat eljárást. Gaskó Bertalan közölte: az Ózdhoz közeli településen két, haragban lévő család tagjai között tört ki a viszály, miután leszúrtak egy 57 éves férfit, aki a helyszínen meghalt. A településen fokozott a rendőri jelenlét.

Elindult a Discovery a Nemzetközi Űrállomásra. Az amerikai űrsikló fedélzetén 7 űrhajós vág neki az útnak, és most fordul elő először, hogy a csapat három tagja nő. A Discovery-vel juttatják fel a Leonardo olasz gyártmányú szofisztikai modult a Föld körül mintegy 350 kilométeres magasságban keringő bázisra.