Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A külképviseleti szavazásokon 78 százalékos volt a részvétel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A külképviseleteken a névjegyzékbe vett választópolgárok 77,79 százaléka vett részt a szombaton és vasárnap lezajlott országgyűlési választás első fordulójának szavazásán az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfőn összesített adatai szerint.

Összesen 6851-en szavaztak külföldön a nyilvántartásba vett 8807 választópolgár közül.

A legtöbben Londonban szavaztak: az Egyesült Királyságban 2043 választót vettek nyilvántartásba, közülük 1527-en voksoltak, a részvétel 74,74 százalékos volt.

Írországban a névjegyzékben szereplő 724 ember közül 585-en adták le voksukat, itt 80,80 százalékos volt a részvételi arány.

Az Amerikai Egyesült Államokban három helyszínen összesen 551-en szavaztak a nyilvántartásba vett 673 választó közül. A részvételi arány New Yorkban volt a legnagyobb, 84,83 százalékos.

A környező országok közül Romániában három városban lehetett szavazni: Kolozsváron 83,93 százalékos, Csíkszeredán 74,40 százalékos, Bukarestben 63,64 százalékos volt a részvétel, és összesen 154-en szavaztak.

Szerbiában összesen 48-an járultak az urnákhoz, Belgrádban 90,91 százalékos, Szabadkán 84,44 százalékos volt a részvétel.

A szlovákiai Kassán a 19 választó mindegyike elment szavazni, Pozsonyban a névjegyzékben szereplő 79 főből 72-en voksoltak, ez 91,14 százalékos részvételt jelent.

Ukrajnában 29 választót vettek nyilvántartásba és 24-en mentek el szavazni.

A volt szovjet köztársaságok közül több helyen is 100 százalékos volt a részvételi arány, például Azerbajdzsánban, a Belarusz Köztársaságban, a Grúz Köztársaságban, Kazahsztánban, valamint Lettországban és Litvániában is. Ezek közül az országok közül a legtöbb szavazó Grúziában volt, szám szerint 14, míg a Litván Köztársaságban mindössze egy szavazásra jogosult szerepelt a nyilvántartásban.

Az Orosz Föderációban, Moszkvában 70-en mentek el szavazni a 80 névjegyzékbe vett választó közül, míg Szentpéterváron és Jekatyerinburgban 100 százalékos volt a részvétel.

A külképviseleti szavazás során a legkisebb részvételi arány Albániában volt, ahol a nyilvántartásban szereplő két választópolgár közül csak egy szavazott, így 50 százalékos lett a részvétel.

A külképviseleti szavazás sajátossága, hogy a voksokat nem helyben számlálják össze, hanem hazahozzák azokat és itthon "bekeverik" a választópolgár lakóhelye szerinti választókerület egyik szavazókörének voksai közé. A törvény így biztosítja azt, hogy a külföldön leadott szavazatok titkosak maradjanak.