eur:
394.58
usd:
365.04
bux:
65436.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Folytatódott a szavazás a külföldi magyar képviseleteken

Folytatódott vasárnap a szavazatok leadása a külföldi magyar képviseleteken. Az MTI tudósítói által küldött beszámolók szerint sehol nem történt rendkívüli esemény.

A londoni magyar nagykövetségen szavazni kívánó választópolgároknak több mint a negyede voksolt vasárnap kora délutánig, de a képviselet épülete mellett folyamatosan hosszú sorokban várakoztak a választók. A nagykövetség délután az MTI-t arról tájékoztatta, hogy közép-európai idő szerint 13 óráig 569-en szavaztak a londoni voksolásra jelentkező 2043 magyar állampolgár közül, vagyis a részvételi arány addig megközelítette a 28 százalékot.

A külföldi választási szándékát bejelentő csaknem kilencezer magyar közül a legtöbben Londonban kívánnak élni szavazati jogukkal. A nagykövetség épületében két választási helyiséget is berendeztek, egyet a földszinten, egyet az emeleten.

Az MTI tudósítója vasárnap délután körülbelül 150 méteres sort látott a londoni magyar diplomáciai képviselet épületénél. A hangulat békés, nyugodt volt, türelmetlenségnek nem mutatkozott jele. A nagykövetség közelében, egy brit rendszámú autón a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom zászlaja volt látható, árpádsávos lobogóval együtt. A szélvédőjén is árpádsávos zászlóval díszített jármű mellett néhányan álltak.

Semmiféle rendkívüli esemény nem történt Brüsszelben sem az országgyűlési képviselőválasztás vasárnapi napján a kora délutáni órákig. Soltész Adrienn, a helyi külképviseleti választási iroda elnöke az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a magyar nagykövetség épületében rendezett szavazás rendben zajlott, 14 óráig a névjegyzékbe vett 599 állampolgár közül 325-en adták le voksukat.

Ugyancsak rendben folyik a szavazás a németországi magyar külképviseleteken. Németországban két helyen, a berlini magyar nagykövetségen, illetve a müncheni főkonzulátuson lehet szavazni. Berlinben előzetesen 279-en, Münchenben pedig 364-en kérték felvételüket az első forduló külképviseleti névjegyzékébe. (Négy évvel ezelőtt Berlinben 319, a bajor fővárosban pedig 409 volt a jelentkezettek száma.)

A berlini külképviseleti választási iroda vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a nagykövetségen délután 15 óráig 128-an adták le voksukat. Buzás Katalin elmondta, hogy összesen 4 esetben a választási iroda kénytelen volt visszautasítani a részvételt, vagy mert a szóban forgó személy nem rendelkezett érvényes igazolvánnyal, vagy mert nem szerepelt a névjegyzékben. A német fővárosban az első szavazó 8 perccel 6 óra után adta le voksát, azt követően pedig a részvétel egyenletes volt. Münchenben délután 15 óráig 145-en szavaztak.

Ausztriában kora délutánig a külképviseleti választói névjegyzékbe felvettek kevesebb mint fele adta le a szavazatát. Ausztriában a bécsi magyar konzulátuson lehet szavazni. 324-en szerepelnek a választói névjegyzékben, 14-gyel többen, mint a legutóbbi parlamenti választás első fordulójában. Az MTI tudósítójának tapasztalata szerint kora délután folyamatosan érkeztek a szavazók, de sorok nem alakultak ki. A szavazás rendben zajlik - tájékoztatta a választási iroda elnöke az MTI tudósítóját.

Nyugodt körülmények között folyik a választás a prágai magyar nagykövetségen is. A névjegyzékbe felvett 58 magyar állampolgár közül délután két óráig 32-en adták le szavazatukat. Kállay Miklós, a külügymininisztériumi választási iroda képviselője szerint a szavazók többségét fiatalok alkották. A választók folyamatosan érkeznek, semmiféle zavaró esemény, fennakadás nem volt.

Szlovákiában két helyen - Pozsonyban és Kassán - voksolhatnak a magyar állampolgárok; a szlovák fővárosban 79 személy jelentkezett a névjegyzékbe, míg Kassán 19-en kívántak szavazni. Mindkét helyen rendben zajlik a voksolás. A kassai főkonzulátuson délután két óráig az összes bejelentkezett magyar állampolgár le is adta szavazatát - tájékoztatta az MTI tudósítóját az ottani választási iroda. Pozsonyban a konzulátus épületében van berendezve a választási helység, s az esemény nyugodtan, problémák nélkül zajlik. Délután két óráig a bejelentkezett 79 személy közül 54 adta le voksát.Ukrajnában két helyszínen, Kijevben és Ungváron nyíltak meg vasárnap helyi idő szerint reggel hatkor a magyar külképviseleteken kialakított szavazóhelyiségek, és kezdődött meg a magyar országgyűlési választások első fordulója. Ukrajnában összesen 29 magyar állampolgár vétette fel magát a magyar külképviseletek választói jegyzékébe.

Közülük 16 fő Magyarország ungvári főkonzulátusán, 13 pedig a kijevi nagykövetségén regisztráltatta magát. Az ungvári külképviseleten a délutáni órákig rendben folyt a szavazás, helyi idő szerint 15 óráig kilenc jegyzékbe vett magyar szavazópolgár adta le a voksát - tájékoztatta az MTI-t az ungvári magyar főkonzulátus.

Oroszországban a moszkvai nagykövetségen, továbbá a szentpétervári és a jekatyerinburgi konzulátusokon közel 100 magyar állampolgár jelentkezett be a választások első fordulójára.

Moszkvában a 80 szavazó közül vasárnap délután helyi idő szerint 17.30-ig 68 személy adta le voksát. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 19 órakor zárnak, de, mint az MTI-vel közölték, ha minden bejelentkezett szavazó leadta a voksát, korábban is bezárhatnak.

Bukarestben összesen 22 fő szerepel a választási névjegyzékben, magyar idő szerint délután fél háromig 14 fő adta le a szavazatát, ami 64 százalékos részvétel - tájékoztatta az MTI-t a magyar nagykövetség épületében Mohácsi Krisztina, a választási iroda elnöke. Elmondta, hogy a voksolók vegyes korosztályúak voltak, és hozzáfűzte: rendkívüli esemény nem történt.

A kolozsvári főkonzulátus épületében zajló szavazáson az említett időpontig a választási névjegyzékben szereplő 56 fő közül 40-en éltek szavazati jogukkal - mondta az MTI-nek Fodor Erika, az ottani választási iroda elnöke, megállapítva, hogy ott sem történt rendkívüli esemény.

Összesen 125 magyar állampolgár kérte felvételét a Magyar Köztársaság Csíkszeredai Főkonzulátusán működő választási iroda névjegyzékébe. A kora délutáni órákig a névjegyzéken szereplők mintegy fele élt választójogával. Kirívó esemény, rendellenesség nem volt - közölték - mindenki az eseményhez és az ünnephez méltóan viselkedett. A húsvétra való tekintettel a szavazók csak a reggeli, délelőtti ünnepi misék, istentiszteletek után kezdtek érkezni nagyobb számban - jegyezték meg az iroda munkatársai.

Kínában közép-európai idő szerint délután 1 órakor mindkét helyszínen - Pekingben és Sanghajban - befejeződött a szavazás, egyik helyszínről sem jelentettek rendkívüli eseményt. A Kínában élő, vagy ott tartózkodó szavazásra jogosultak közül összesen 66-an kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, és közülük 60-an szavaztak: Pekingben 37-ből 34-en, Sanghajban 29-ből 26-an jöttek el - tájékoztatta az MTI-t a két város külképviseleti választási irodájának elnöke.

Pekingben reggel 6 óra 30 perckor, míg Sanghajban 6 óra 2 perckor érkezett az első voksoló. Mindkét helyen nem sokkal a - helyi idő szerint - esti hét órai zárás előtt még "befutott" egy-egy magyar választópolgár. Pekingben déli 12 óráig 23-an éltek választói jogukkal, itt volt egy 18 éves első választó és egy 20 esztendős diák, aki először szavazott.

A kínai fővárosba két másik városból is érkeztek, Sanhszi tartomány székhelyéről, Tajüanból, illetve Hopej tartomány fővárosából, Sicsiacsuangból. A legidősebb választó Pekingben 73 éves volt - tájékoztatta az MTI-t Fehér Diána, a külképviseleti választási iroda elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. A 155,54 milliárd forint keretösszegű program az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lesz elérhető.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×