Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orosz rulett a házi barkácsolás - minden harmadik új építésű ház életveszélyes

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az új építésű családi házak csaknem felében, míg a régebbi otthonok hatvan százalékában bizonyultak veszélyesnek az elektromos hálózatok - derül ki egy villamossági szakértők által 300 ingatlanon elvégzett felmérésből. A tanulmány szerint a hatósági ellenőrzés szigorításával és a fényképekkel kiegészített tanúsítványok beszerzésével tragédiákat lehetne megelőzni.

Háromszáz családi ház villamossági hálózatának ellenőrzését végeztette el szakemberekkel az elmúlt hónapokban a Watt City kiskereskedelmi láncot üzemeltető Sonepar Magyarország. A huszonöt évesnél régebbi építésű házak esetében az audit az előzetes várakozásoknak megfelelő eredménnyel zárult. A szakemberek az otthonok hatvan százalékában találták elavultnak a hálózatot.

A leggyakoribb probléma a régi alumínium vagy textilszigetelésű vezetékek új rézkábelre cserélésének elmaradása, a földelés teljes hiánya, az elhanyagolt öreg biztosítótáblák pedig önmagunkban is tűzveszélyesek. A korábbi időkben más volt a méretezési teljesítmény, így ha arra hűtőt, mosógépet vagy légkondicionálót akarnak rákötni, azt már nem bírják, túlmelegednek.

Nyereségvágyó kontárok


Ami az ellenőrzést végző szakembereket a leginkább megdöbbentette, az az új építésű, öt évnél nem régebben elkészült családi házak villamossági hálózatának állapota volt. Muhari Márton ügyvezető igazgató úgy látja, a kivitelezők a kiviteli tervek jelentős részét nyereségvágyból, vagy azért mert kontárok, egyszerűen figyelmen kívül hagyják.

Hiába írnak elő vastagabb átmérőjű vezetéket a tervezők egy adott szakaszra, a beépítésnél a szerelők rendszeresen az olcsóbb, gyengébb kapacitásút építik be. Ráadásul egy régen teljesen ismeretlen megoldás is egyre gyakrabban fordul elő.

Minden harmadik új építésű házban csak a csoda mentette meg a tulajdonost attól, hogy egy kép, vagy bútor felszerelésekor nem fúrtak a vezetékbe, mivel ezeken a helyeken a kábeleket két pont között a legrövidebb úton, átlósan vezették végig a falban. Egy ilyen házban mérőműszer nélküli bármilyen falfúrás az orosz rulett veszélyeivel jár.

Életveszély!


A vizsgált épületek ötödében a kapcsolószekrényekre a hibák elhárításáig kötelező lenne kitenni az életveszélyt jelző táblát. Csupasz, szigeteletlen vezetékek, kaotikus bekötések meglepő tömegével szembesültek az auditorok.

Muhari Márton szerint mivel komoly veszélyt jelent, ezt a gondatlanságot nem szabad tovább engedni. A háznak, lakásnak kötelező dokumentuma kell, hogy legyen a villamoshálózati térkép és a vezetékek paramétereinek leírása. A lakások, családi házak műszaki átvételét sokkal szigorúbb ellenőrzéshez kell kötni, és az energetikai tanúsítvány mintájára be kell vezetni a villamossági tanúsítványt is.

A hozzáértés hiánya és a tudatos csalás ezen a területen akár ölhet is, tehát az ilyen eseteket szankcionálni is szigorúbban kellene. Amíg azonban a hatóságok nem kezelik fontosságának megfelelően a problémát, a tulajdonosoknak kell résen lenniük. Ne engedjék ferdén, össze-vissza vésni a falakat, illetve bevakolni a vezetékcsatornákat addig, amíg nem ellenőrizték az útvonalát, valamint a kábelek, szerelvények paramétereit, minőségét. Minden esetben fotózzák le a vezetékezéseket, és ellenőrizzék gondosan a kapcsolószekrényt, különösen figyeljenek a csupasz vezetékekre, de legfőképpen óvakodjanak a kontároktól.

Hanganyag: Herczeg Zsolt