Választási pártküldöttek: beavatkozni lehet, agitálni nem

Infostart
2010. április 2. 18:23
Lezárult a határidő: péntek délután négy óráig jelenthettek be delegáltakat az ország 11 ezer szavazatszámláló bizottságába a választáson induló pártok, illetve független jelöltek. Tóth Zoltán választási szakértő a küldöttek jogairól tájékoztatta az InfoRádiót.

Először is az oktatás után esküt kell tenniük a szavazatszámláló bizottságok tagjainak - tájékoztatott Tóth Zoltán, a Választási Szakértők Egyesületének elnöke.

Jövő héten, csütörtökön illetve pénteken a szavazóköri adminisztrációban kell segédkezniük. A legutolsó pillanatokban pedig, még vasárnap reggel előtt tételesen át kell venniük a szavazólapokat - sorolta a szakértő.

Tóth Zoltán elmondta még, hogy ha szabálytatanságot észlelenek, a pártdelegáltak menet közben is beavatkozhatnak a választási procedúrába. Ez ami nem csak joguk, de törvényes kötelességük is - tette hozzá.

Viszont mivel a választási törvény mindenkire vonatkozik, így a szavazatszámláló bizottság tagjai sem agitálhatnak, nem viselhetnek pártjeleket a kampánycsendben - szögezte le a szakértő, aki hozzátette: habár nem kötelességük a pártoknak, szervezeteknek a küldöttállítás, de ez a törvény egyik gyengesége.

Az a párt, amelyik nem tud mind a 11 ezer szavazókör számlálóbizottságába tagot küldeni, elég rossz bizonyítványt állít ki önmagáról - fogalmazott Tóth Zoltán.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást