eur:
393.94
usd:
369.5
bux:
65755.55
2024. április 23. kedd Béla

Felszínes és már megbukott javaslatok a pártok egészségügyi programjaiban

Finanszírozás-átalakítás, sürgősségi betegellátás-fejlesztés, a hálapénz visszaszorítása, béremelés - ilyen ígéretekről szólnak a parlamenti bejutásra esélyes öt párt egészségügyi programjai, amelyek inkább csak az általánosság szintjén foglalkoznak a területtel. Az olykor homályos és a valóságtól elrugaszkodott tervek többségének finanszírozási fedezetéről szinte semmit sem lehet megtudni.

A jelenlegi parlamenti pártok most sem jutottak túl az általánosság szintjén történő ígérgetésen, de a bejutásra esélyesek sem. Az egészségügyi programok hangzatos javaslatokat tartalmaznak, de nélkülözik a tartalmi részletet, a megvalósítás lépéseit és a finanszírozási hátteret. Olykor a valóságtól elrugaszkodottak, és találtunk olyat is, amely már megvalósult, de megbukott.

MSZP: már megbukott javaslat felmelegítése

Ez utóbbira példa az orvosok mobilitási programja, amelyet most a Magyar Szocialista Párt javasol, pedig 2007-ben hirdette meg azt. Anyagi támogatást biztosított az orvosoknak, akik nagyobb távolságra vállaltak munkát. Azt szerették volna elérni, hogy olyan területeken is legyen gyógyító, ahol addig orvoshiány volt. A belső migráció aktivizálása azonban nem sikerült, csak kevesen települtek át másik városba.

Az MSZP egészségügyi választási programjában szerepel még az állami szerepvállalás növelése az ágazat rendszereinek fejlesztésében, és a magánszektor szabályozásának szükségessége.

A szocialisták fontosnak tartják a betegút-irányítási funkció megerősítését, egyes kórházak szakmai integrációját, az intézményi munkamegosztást, a járóbeteg-szakellátás szolgáltatásainak bővítését, az öngondoskodás intézményrendszerének bővítését, a praxisrendszer ellentmondásainak feloldását, a népegészségügyi program megtartását, és azt is, hogy a kórházakat fenntartó önkormányzatok kapjanak lehetőséget az ellátási felelősségüktől megválni.

A kormánypárt a következő ciklusban növelné az orvosok és ápolók bérét, valamint továbbfejlesztené a sürgősségi betegellátást.

Fidesz: Meg kell menteni az egészségügyet!


Utóbbi két ígéret megtalálható a Fidesz választási programjában is, amelyet különös módon nem az Orbán-kormány egészségügyi minisztere, Mikola István, hanem a párt szakpolitikusa, Pesti Imre írt, és amelynek központi mondanivalója, hogy meg kell menteni az egészségügyet - hogy miből, azt nem tudjuk meg, de a módot igen: meg kell határozni a különböző földrajzi területek egészségügyi szükségletét, a szükségletekhez kapacitásokat kell rendelni, az ellátási kapacitásokhoz pedig elegendő forrást kell biztosítani.

A gyógyítás minőségének és hatékonyságának megteremtéséhez egyértelműen meg kell határozni a különböző ellátási szinteket. A program szerint ez a rendezés teszi lehetővé, hogy a várólisták lerövidüljenek, az ellátás színvonala javuljon, és a betegek elégedettek legyenek.

A Fidesz szerint az új kormánynak fel kell vállalnia, hogy javítja a családorvosi praxisok finanszírozását és a fiatal orvosok praxishoz jutását. Ennek mikéntjéről azonban már nem nincs szó. A párt a járóbeteg-szakellátásnak stratégiai szerepet szán, a programban az egynapos sebészet nagyobb hangsúlyt kap, igaz a jelenlegi kormány is így gondolja, és az egynapos beavatkozások népszerűségét már korábban pályázatokkal segítette.

A Fidesz ellenzi a kórházak privatizációját, a vizitdíjat és a kórházi napi díjat, azt viszont fontosnak tartja, hogy a finanszírozás a jelenleginél egyszerűbb és kiszámíthatóbb legyen. Ezzel együtt az egészségügyi oktatást új alapokra helyezné és átgondolná a rezidensképzést.MDF: társadalombiztosítás megújítása, hálapénz visszaszorítása

Az MSZP-vel és a Fidesszel szemben az MDF nem ígéri, hogy növelni fogja a költségvetésből az egészségügyi ráfordítást. Ehelyett többletbevételeket keres, kezdve a nyugdíjasok egészségügyi hozzájárulásától, az új egészségbiztosítási típusok és a választható alapbiztosítás bevezetésén át, a kórházak üzemeletetésének privatizációjáig.

A legtöbb kézzelfogható javaslat kétségtelenül ebből a programból olvasható ki, persze itt sem bonyolódtak túl sok részletbe a készítők. A párt miniszterelnök-jelöltje, Bokros Lajos a társadalombiztosítás teljes megújítását is tervezi. Ennek része olyan ösztönző lépcsők beépítése, melyekkel elérhető, hogy mind a munkaadók, mind pedig a munkavállalók érdekeltek legyenek a kötelező társadalombiztosítási járulékok befizetésében.

Ennek érdekében szorosan össze kívánja kötni a jövőbeni nyugdíj és egészségügyi szolgáltatások igénybevételét a rendszeres és igazolt járulékfizetéssel.

A fórumosok egy évtizedek óta megoldatlan problémára a hálapénz visszaszorítására is vállalkoznak, emellett a kórházaknak étkezési hozzájárulást biztosítanának, megváltoztatnák a praxistörvényt, önálló ápolásbiztosítást alakítanának ki, országos amortizációs alapot hoznának létre, ugyanakkor a magánszektort bekapcsolnák az ellátórendszerbe. Az MDF kormányra kerülésével az orvosok nem közalkalmazottként, hanem szerződéssel dolgozhatnának, akár több helyen is.A Jobbik "emberközpontú" egészségügye

A Jobbik emberközpontú egészségügyet ígér, amelynek hatására megállna a népesség fogyása és nőne a születéskor várható életkor is. Ehhez az ágazat költségvetését két részre osztaná, a működési költségeket az átalakított és a politikusoktól független társadalombiztosítási alapból, a fejlesztési költségeket pedig egy központosított Nemzeti Egészségügyi Fejlesztési Alapból finanszíroznák.

Ez utóbbit a parlament felügyelné. A párt választási programjába mindemellett bekerült a jelenlegi politikai vezetők felelősségre vonása a kialakult helyzet miatt, emellett rendeznék az orvosi ügyelet kérdését, és erősítenék az egészségügyi pálya vonzerejét. Konkrétumok itt sem kerültek nyilvánosságra.

LMP: kétszintű háziorvosi rendszer, dugódíj


A parlamenti bejutásra esélyes Lehet Más a Politika az egészségügyi ellátórendszer működését nem a járulékból, hanem adóból finanszíroznák, és 250 milliárd forinttal konszolidálnák az ágazatot.

Kétszintű háziorvosi rendszert vezetnének be: az orvosi feladatok egy részét diplomás nővérek látnák el. A szakrendelőket "lakosság alapján kell kitelepíteni" - írják, és ezzel a kettővel máris egy csapásra enyhíteni tudnának a kórházak terheltségi mutatóin. Az orvosok fizetését nyolc év alatt emelnék az uniós szintre, de részleteket nem közöltek.

Mindenesetre a dohányzást megszüntetnék a szórakozóhelyeken és éttermekben, a cigaretta jövedéki adóját pedig jelentősen felemelnék, és az abból származó bevételt az egészségügyre költenék.

A levegőszennyezettség miatt dugódíjat vezetnének be, a zajszennyezettség miatt pedig korlátoznák az éjszakai vasútforgalmat. A választási program egészségügyi fejezete végül arra tér ki, hogy a vegyszeres tisztítók helyett citrommal és ecettel kellene takarítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×