eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csokoládészökőkút, nyomozás és Krasznaja Moszkva a húsvéti ünnepen

Számos szabadtéri program, rendezvény, kiállítás várja az érdeklődőket szerte az országban a húsvéti ünnepek alatt. Ezekből ajánl néhányat az inforadio.hu.

Az előző évek hagyományait folytatva idén is különleges húsvéti kiállítással és tavaszköszöntő játékkal várja látogatóit a Mezőgazdasági Múzeum, ahol megismerhetjük a húsvét történetét és hagyományőrző szokásait, emellett valódi díszített tojásokban is gyönyörködhetünk.

Neves népművészek (tojáshímzők és patkolók, fafaragók, kosárfonók, csuhéfonók, mézeskalács készítők, nemezelők és foltvarrók) legszebb munkáiból láthatunk válogatást, és a készítést is megfigyelhetjük a helyszínen. Ha pedig vásárolni támad kedvünk, válogathatunk a húsvéti portékák széles választékából.

Ha inkább akvarellekben gyönyörködnénk, akkor megtehetjük ezt Budán, a XII. kerületben, a Barabás villa galériában. Itt a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó kiállítást láthatunk Karátson Gábor bibliai témájú akvarellsorozata keretében. A művész korábban Lukács, majd János evangéliumának, legutóbb pedig a most kiállításra kerülő Szent János Jelenések Könyvének illusztrációit festette meg.

A Közlekedési Múzeumban a látogatókat húsvét vasárnap feldíszített szekér várja az újépület második emeletén a fogatolt járműveket kiállító részben. A húsvét vasárnapi tojáskeresés helyett patkókereső játékkal színesítik a szervezők az ünnepi kínálatot, és további ügyességi játékokra hívják az érdeklődőket.

Ha az ünnepek alatt inkább elhagynánk a fővárost, akkor kiváló programokat ajánl a szentendrei skanzen, ahol megismerhetjük hogyan zajlott a hagyományos húsvéti ünnep Magyarország tájain. Emellett természetesen kézügyességünket is próbára tehetjük, többek között tojást festhetünk, gyertyát márthatunk.

Húsvéti nyomozás

Ha az ünnepeket egy detektívregénybe illő nyomozással töltenénk, akkor a Budakeszi Vadasparkba kell ellátogatnunk. A park melletti természetvédelmi terület rejtelmes ösvényén folyik a nyomozás az eltűnt aranyszőrű bárány után.

A gyerekeknek, családoknak, baráti társaságoknak a húsvéti népszokások megismerése közben lehetőségük nyílik arra, hogy a nyomok alapján megtalálják az erdőben elkóborolt aranyszőrű bárányt. A húsvéti jelképek megfejtése ad segítséget az értékes jószág felkutatásához. A tréfás, vidám játékok maradandó élményt nyújtanak résztvevőknek - ígérik a szervezők.

A fáradságos nyomozás után vissza a városba, és kényeztessük magunkat egy kis édességgel. A Csokoládé Múzeum munkatársai a vendégeiket az épület főbejáratánál, a csokoládé-szökőkútnál invitálják kóstolásra. Minden vendég saslikpálcikára szúrhat fel egy marcipán-, vagy csokoládégolyót, amit aztán a szökőkútból bugyogó csokoládéba márthat.

Majd közös sétát tesznek a csokoládék terén, ahol századfordulós csokoládéboltok kirakatait tekinthetik meg a látogatók, illetve a csokival kapcsolatos történeteket hallgathatnak meg.A csokoládéba mártogatott húsvét

Saját csokoládéjukat is elkészíthetik a résztvevők: linzerkehelybe csorgathatják a csokit, amit különböző fűszerekkel, többek között színes cukorral, kókusszal, mandulával díszíthetnek. Egy díszdobozba helyezve a program végén hazavihetik, akár ajándékba is adhatják.

Amíg a saját csokoládé megdermed, addig minden látogatót, kezében egy csésze forrócsokoládéval a Csokoládé Múzeum parkjába kísérnek a húsvéti tojáskereső játékra, de a bátrak jutalomért locsolóvers-szavaló vagy népi patkódobó versenybe is benevezhetnek.

Bringakörút a sportos ünneplőnek

Ha a tavasz beköszöntével sportolásra adnánk a fejünket erre is van lehetőség ezen az ünnepi hétvégén. A "magyar tengernél" most tartják a Balatoni Húsvéti Kerekes Évadnyitót. Ennek célja a tó körüli kerékpárút teljes útvonalának megismerése, népszerűsítése, az aktív pihenés ösztönzése.

A biciklisek öt helyszínről vághatnak neki a 204 kmes távnak, és bármelyik helyszínről indulva a Balatont kell körbetekerni a bringakörúton, és igazolni kell mind a hat ellenőrzőpont érintését.

Ha már úgyis a Balatonnál vagyunk, mindenképp látogassunk el április 3-án Balatonfüredre, ahol minden évben hagyományosan a húsvétot megelőző szombaton érkezik az első hajó Siófokról - ezzel kezdetét veszi a hajózási idény 2010-ben is.

Krasznaja Moszkva

A húsvét hétfő a locsolás napja. A locsolkodás szokása még a kommunista időkben sem veszett feledésbe Magyarországon. Húsvét hétfőn a fiúk illatos kölnivízzel öntözik meg a lányokat. A hiánygazdaságban azonban jó minőségű parfümöket sem lehetett kapni, így maradt a szovjet importból származó döbbenetes illatorgiát produkáló Krasznaja Moszkva (Vörös Moszkva) kölnivíz.

A budapesti Memento Park eddig a Szoborparkkal, fotókiállítással, filmvetítéssel, trabanttal és egyéb látványosságokkal mutatta be a "létező szocializmus" időszakát. Mindezek mellett most, április első hétvégéjén a húsvétra való tekintettel a korszak légkörét az illatokkal is megidézi, így ekkor a belépőjegyek Krasznaja Moszkva illatúak lesznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×