Csokoládészökőkút, nyomozás és Krasznaja Moszkva a húsvéti ünnepen

Infostart
2010. április 2. 11:14
Számos szabadtéri program, rendezvény, kiállítás várja az érdeklődőket szerte az országban a húsvéti ünnepek alatt. Ezekből ajánl néhányat az inforadio.hu.

Az előző évek hagyományait folytatva idén is különleges húsvéti kiállítással és tavaszköszöntő játékkal várja látogatóit a Mezőgazdasági Múzeum, ahol megismerhetjük a húsvét történetét és hagyományőrző szokásait, emellett valódi díszített tojásokban is gyönyörködhetünk.

Neves népművészek (tojáshímzők és patkolók, fafaragók, kosárfonók, csuhéfonók, mézeskalács készítők, nemezelők és foltvarrók) legszebb munkáiból láthatunk válogatást, és a készítést is megfigyelhetjük a helyszínen. Ha pedig vásárolni támad kedvünk, válogathatunk a húsvéti portékák széles választékából.

Ha inkább akvarellekben gyönyörködnénk, akkor megtehetjük ezt Budán, a XII. kerületben, a Barabás villa galériában. Itt a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó kiállítást láthatunk Karátson Gábor bibliai témájú akvarellsorozata keretében. A művész korábban Lukács, majd János evangéliumának, legutóbb pedig a most kiállításra kerülő Szent János Jelenések Könyvének illusztrációit festette meg.

A Közlekedési Múzeumban a látogatókat húsvét vasárnap feldíszített szekér várja az újépület második emeletén a fogatolt járműveket kiállító részben. A húsvét vasárnapi tojáskeresés helyett patkókereső játékkal színesítik a szervezők az ünnepi kínálatot, és további ügyességi játékokra hívják az érdeklődőket.

Ha az ünnepek alatt inkább elhagynánk a fővárost, akkor kiváló programokat ajánl a szentendrei skanzen, ahol megismerhetjük hogyan zajlott a hagyományos húsvéti ünnep Magyarország tájain. Emellett természetesen kézügyességünket is próbára tehetjük, többek között tojást festhetünk, gyertyát márthatunk.

Húsvéti nyomozás

Ha az ünnepeket egy detektívregénybe illő nyomozással töltenénk, akkor a Budakeszi Vadasparkba kell ellátogatnunk. A park melletti természetvédelmi terület rejtelmes ösvényén folyik a nyomozás az eltűnt aranyszőrű bárány után.

A gyerekeknek, családoknak, baráti társaságoknak a húsvéti népszokások megismerése közben lehetőségük nyílik arra, hogy a nyomok alapján megtalálják az erdőben elkóborolt aranyszőrű bárányt. A húsvéti jelképek megfejtése ad segítséget az értékes jószág felkutatásához. A tréfás, vidám játékok maradandó élményt nyújtanak résztvevőknek - ígérik a szervezők.

A fáradságos nyomozás után vissza a városba, és kényeztessük magunkat egy kis édességgel. A Csokoládé Múzeum munkatársai a vendégeiket az épület főbejáratánál, a csokoládé-szökőkútnál invitálják kóstolásra. Minden vendég saslikpálcikára szúrhat fel egy marcipán-, vagy csokoládégolyót, amit aztán a szökőkútból bugyogó csokoládéba márthat.

Majd közös sétát tesznek a csokoládék terén, ahol századfordulós csokoládéboltok kirakatait tekinthetik meg a látogatók, illetve a csokival kapcsolatos történeteket hallgathatnak meg.A csokoládéba mártogatott húsvét

Saját csokoládéjukat is elkészíthetik a résztvevők: linzerkehelybe csorgathatják a csokit, amit különböző fűszerekkel, többek között színes cukorral, kókusszal, mandulával díszíthetnek. Egy díszdobozba helyezve a program végén hazavihetik, akár ajándékba is adhatják.

Amíg a saját csokoládé megdermed, addig minden látogatót, kezében egy csésze forrócsokoládéval a Csokoládé Múzeum parkjába kísérnek a húsvéti tojáskereső játékra, de a bátrak jutalomért locsolóvers-szavaló vagy népi patkódobó versenybe is benevezhetnek.

Bringakörút a sportos ünneplőnek

Ha a tavasz beköszöntével sportolásra adnánk a fejünket erre is van lehetőség ezen az ünnepi hétvégén. A "magyar tengernél" most tartják a Balatoni Húsvéti Kerekes Évadnyitót. Ennek célja a tó körüli kerékpárút teljes útvonalának megismerése, népszerűsítése, az aktív pihenés ösztönzése.

A biciklisek öt helyszínről vághatnak neki a 204 kmes távnak, és bármelyik helyszínről indulva a Balatont kell körbetekerni a bringakörúton, és igazolni kell mind a hat ellenőrzőpont érintését.

Ha már úgyis a Balatonnál vagyunk, mindenképp látogassunk el április 3-án Balatonfüredre, ahol minden évben hagyományosan a húsvétot megelőző szombaton érkezik az első hajó Siófokról - ezzel kezdetét veszi a hajózási idény 2010-ben is.

Krasznaja Moszkva

A húsvét hétfő a locsolás napja. A locsolkodás szokása még a kommunista időkben sem veszett feledésbe Magyarországon. Húsvét hétfőn a fiúk illatos kölnivízzel öntözik meg a lányokat. A hiánygazdaságban azonban jó minőségű parfümöket sem lehetett kapni, így maradt a szovjet importból származó döbbenetes illatorgiát produkáló Krasznaja Moszkva (Vörös Moszkva) kölnivíz.

A budapesti Memento Park eddig a Szoborparkkal, fotókiállítással, filmvetítéssel, trabanttal és egyéb látványosságokkal mutatta be a "létező szocializmus" időszakát. Mindezek mellett most, április első hétvégéjén a húsvétra való tekintettel a korszak légkörét az illatokkal is megidézi, így ekkor a belépőjegyek Krasznaja Moszkva illatúak lesznek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást