eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Választás 2010: mire számítanak a közvélemény-kutatók?

A közvélemény-kutató cégek szerint két budapesti és egy-két észak-magyarországi választókerületen kívül minden körzetben a fideszes jelölt győzhet a 11-i választáson, méghozzá a legtöbbjük az első fordulóban. A Medián, az Ipsos, a Forsense és a Nézőpont Intézet vezetője az Ybl Klub rendezvényén beszélt a lehetséges forgatókönyvekről.

Tud-e a Fidesz kétharmados többséget szerezni? Tudja-e mozgósítani az inaktív szavazóit az MSZP? Bejutnak-e a parlamentbe a kis pártok? Ezek a magyar belpolitika legfőbb kérdései tíz nappal a választások előtt, és a voksolás eredménye is nagyban függ az erre adandó válaszoktól. A közvélemény-kutató cégek most még óvatosak, de azt mind ki merték mondani, hogy a Fidesz fogja nyerni a választásokat. Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatójának a véleményével is egyetértett mindenki, amely szerint a legnagyobb ellenzéki párt mellett legfeljebb az MSZP és a Jobbik rúghat labdába az egyéni választókerületekben.

A szakértő szerint kizárt, hogy a Fideszen kívül más párt nyerjen egyéni választókerületet az első fordulóban, a második fordulóban azonban egyes körzetekben - például a Borsod megyei Ózdon - a Jobbik is képes lehet mandátumot szerezni. A szocialistáknak erre két kerületben van esélyük: a budapesti 19. és 20. választókerületben, azaz Angyalföldön. Závecz Tibor megjegyezte: a 176 választókerületből már 140-ben az első fordulóban meglehet a győztes.

A Fidesz kétharmados többségét már nem merték jósolni a szakértők. Závecz Tibor szerint a legszélsőségesebb esetben már 47-48 százalékos listás szavazati arány is elegendő lehet a Fidesznek a kétharmadhoz, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója pedig úgy vélekedett, ennek megszerzésére komoly esélye lehet a pártnak. Mráz Ágoston Sámuel négypárti parlament alakulását várja: szerinte az MSZP-nek is meglehet az általa kitűzött egymillió voks.

A Nézőpont Intézet kutatási igazgatója hozzátette, hogy ők már nem számolnak az MDF-fel, az LMP-vel viszont annál inkább: tényként kezelik, hogy a párt bejut a parlamentbe. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a tömörülésnek nincs identitása, ezért nehéz megbecsülni a teljesítményét. "Akár 9 százalék is ott van a rendszerben" - fogalmazott.

A Forsense szerint sem lesz ott a parlamentben az MDF. A kutatócég viszont felhívta a figyelmet a szavazatmegosztás lehetséges kimeneteleire. Kevés ugyanis az egyéni jelölt, és szerinte például egy LMP-szavazó - hiába voksolt listán a pártra - szavazni fog egy egyéni jelöltre is, még akkor is, ha nincs LMP-s induló a körzetben.

Hann Endre, a Medián igazgatója beszélt egyedül a részvételi arányról, ami a 2006-os választás előtti hetek tapasztalataiból kiindulva alacsony lesz. Akkor 52-ről 59 százalékra emelkedett a magukat biztos szavazóknak mondók aránya, ez most 53 százalékon maradt. Könnyen lehet, hogy ez egy alacsony részvétel mellett zajló választás lesz - magyarázta.

A jelenlegi helyzet a Fidesznek kedvez, a legnagyobb inaktív és bizonytalan szavazótábora ugyanis az MSZP-nek és a Jobbiknak van. A kutatók szerint a szocialistáknak kétszáz-háromszáz ezer szimpatizánst kell meggyőzniük, a Jobbiknak pedig a Fidesz és a radikális párt között ingadozó több százezres táborból kell átcsábítania szavazókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×