eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Stumpf: már csak a keménymag maradt az MSZP mellett

A Századvég Alapítvány elnöke szerint a Fidesznek jó esélye van a kétharmados parlamenti többség megszerzésére. Stumpf István az Ybl Klub választási konferenciáján azt mondta, mostanra megváltoztak az 1998-tól elkülöníthető választói magatartási csoportok, ezért is fordulópont a 10 nap múlva esedékes választás.

 Évtizedes tendenciák változhatnak meg az április 11-i országgyűlési választáson - mondta a Századvég Alapítvány elnöke az Ybl Klub által szervezett választási konferencián. Stumpf István azt mondta, a Jobbik a kezdeti nagy siker, az európai parlamenti választás után meg tudta tartani a szavazóbázisát, sőt, ki is tudta azt terjeszteni.

"Az látszik, hogy mintha lenne egyfajta strukturális párhuzam a 20 évvel ezelőtti Fidesz-születés és a Jobbik generációs szerveződése között. Adott egy generációs indíttatású erő, ami az EP választásokon országos párttá növi ki magát. Az EP választás után a Jobbik támogatottsága folyamatosan növekszik. A korábban két nagy tömb által uralt politikai erőtér legalább háromosztatú erőtérré változott" - mondta Stumpf István.

Szerinte jelentősen átalakult a pártok szavazóbázisa, szinte minden szempontból. A Fidesz 50 százalék fölé tudta magát küzdeni Budapesten, ami 20 évig szocialista-liberális fellegvár volt. A Jobbik 20 százalék körüli támogatottsága mellett a jobboldali szavazók körülbelül 80 százalékát magáénak tudhatja, már nincs jelentős eltérés a különböző iskolai végzettségűek körében.

Stumpf István szerint a Fidesz képes volt identitás alapon szervezni a táborát. A szocialisták ezzel szemben elvesztették Budapestet, és a fiatal szavazóikat. A politológus szerint lényegében csak az a keménymag maradt az MSZP mellett, amelyik mindenáron kitart a párt mellett. Mindez alapján Stumpf István lát esélyt a Fidesz kétharmados győzelmére.

"1990 óta ez lesz az első olyan választás, ahol két rendszerváltó párt bekerülhet az országgyűlésbe: a Jobbik és az LMP. Ez mindenképp egyfajta korszakhatárt kell, hogy jelezzen. Mint ahogy az is, hogy két rendszerváltó párt kieshet: az SZDSZ és az MDF. Utóbbi 17 területi listát állított, tehát 5,6 százalékot kell minden megyében egységesen produkálnia, hogy át tudja lépni országosan az 5 százalékos küszöböt.

Stumpf István szerint a nagy kérdés, hogy a Jobbik képes lesz-e a választások után identitás alapon szerveznie a választóit; és az is, hogy az LMP sikere egyszeri, vagy sikerül értékalapú pártot szerveznie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×