Stumpf: már csak a keménymag maradt az MSZP mellett

Infostart
2010. április 1. 18:15
A Századvég Alapítvány elnöke szerint a Fidesznek jó esélye van a kétharmados parlamenti többség megszerzésére. Stumpf István az Ybl Klub választási konferenciáján azt mondta, mostanra megváltoztak az 1998-tól elkülöníthető választói magatartási csoportok, ezért is fordulópont a 10 nap múlva esedékes választás.

 Évtizedes tendenciák változhatnak meg az április 11-i országgyűlési választáson - mondta a Századvég Alapítvány elnöke az Ybl Klub által szervezett választási konferencián. Stumpf István azt mondta, a Jobbik a kezdeti nagy siker, az európai parlamenti választás után meg tudta tartani a szavazóbázisát, sőt, ki is tudta azt terjeszteni.

"Az látszik, hogy mintha lenne egyfajta strukturális párhuzam a 20 évvel ezelőtti Fidesz-születés és a Jobbik generációs szerveződése között. Adott egy generációs indíttatású erő, ami az EP választásokon országos párttá növi ki magát. Az EP választás után a Jobbik támogatottsága folyamatosan növekszik. A korábban két nagy tömb által uralt politikai erőtér legalább háromosztatú erőtérré változott" - mondta Stumpf István.

Szerinte jelentősen átalakult a pártok szavazóbázisa, szinte minden szempontból. A Fidesz 50 százalék fölé tudta magát küzdeni Budapesten, ami 20 évig szocialista-liberális fellegvár volt. A Jobbik 20 százalék körüli támogatottsága mellett a jobboldali szavazók körülbelül 80 százalékát magáénak tudhatja, már nincs jelentős eltérés a különböző iskolai végzettségűek körében.

Stumpf István szerint a Fidesz képes volt identitás alapon szervezni a táborát. A szocialisták ezzel szemben elvesztették Budapestet, és a fiatal szavazóikat. A politológus szerint lényegében csak az a keménymag maradt az MSZP mellett, amelyik mindenáron kitart a párt mellett. Mindez alapján Stumpf István lát esélyt a Fidesz kétharmados győzelmére.

"1990 óta ez lesz az első olyan választás, ahol két rendszerváltó párt bekerülhet az országgyűlésbe: a Jobbik és az LMP. Ez mindenképp egyfajta korszakhatárt kell, hogy jelezzen. Mint ahogy az is, hogy két rendszerváltó párt kieshet: az SZDSZ és az MDF. Utóbbi 17 területi listát állított, tehát 5,6 százalékot kell minden megyében egységesen produkálnia, hogy át tudja lépni országosan az 5 százalékos küszöböt.

Stumpf István szerint a nagy kérdés, hogy a Jobbik képes lesz-e a választások után identitás alapon szerveznie a választóit; és az is, hogy az LMP sikere egyszeri, vagy sikerül értékalapú pártot szerveznie.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást