Nem tudni, miért csak ideiglenes engedélye van az M6-osnak

Infostart
2010. április 1. 18:18
A Nemzeti Közlekedési Hatóság nem nyilatkozik arról, hogy miért kapott csak ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt a szerdán átadott Dunaújváros-Szekszárd közötti gyorsforgalmi út. Egyelőre tehát azt sem lehet tudni, hogy milyen szükséges munkálatokat kell elvégezni az M6-os autópálya ezen szakaszán.

Ünnepélyes keretek között, több prominens politikus részvétele mellett adták át szerdán az M6-os autópálya középső szakaszát. Az átadáson ott volt Bajnai Gordon miniszterelnök és Hónig Péter közlekedési miniszter is. A Dunaújváros és Szekszárd közötti gyorsforgalmi út azonban csak ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt kapott.

A 65,1 kilométeres autópálya-szakaszt PPP-konstrukcióban, a magán- és közszféra együttműködésében az M6 Tolna Koncessziós Zrt. építette és üzemelteti 2038. július 16-ig. A társaság és a gazdasági minisztérium közötti szerződés nettó értéke 118,6 milliárd forint. A magyar állam 30 évig rendelkezésre állási díjat fizet a koncessziós társaságnak, 2010-ben havi mintegy egymilliárd forintot. A Dunaújváros-Szekszárd szakasz után átadták a Szekszárd és Pécs közötti részt is.

A Dunaújváros és Szekszárd közötti útszakasz ünnepélyes átadását azonban némileg beárnyékolta, hogy a gyorsforgalmi utat bejáró ellenőrök hétfőn több problémát is találtak. A Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai az Index szerint 10 pontba szedték össze azokat a munkálatokat, amelyeket haladéktalanul el kell végezni a forgalmi engedély megadásához. A feladatok között szerepelt az egyes helyeken még hiányzó acélkorlátok megépítése, a meglévőknek pedig a javítása. Megszabták továbbá a korlátok prizmával való felszerelését mindenütt, illetve ahol ez korábban hibásan történt meg, azok javítását, a vadvédő kerítés felszerelését, ahol ez még nem volt meg, és a vízelvezető árkok kitisztítását.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság az átadás előtt nem sokkal közleményben tudatta, hogy bár kiadta az útszakasz forgalomba helyezési engedélyét, de csak ideiglenesen. Az autósok tehát teljes hosszában tudják használni az M6-os autópályát.

Az InfoRádió szerette volna megtudni, hogy miért csak ideiglenes engedélyt kapott az útszakasz, és azt is, hogy milyen munkákat kell pótolnia, ha pótolnia kell a kivitelezőnek, de a hivatal nem nyilatkozott a témában. Az InfoRádió keresi az adatvédelmi biztost, hogy kiderüljön, nyilvános adatról van-e szó.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást