Már nyomtatják a szavazólapokat

Infostart
2010. április 1. 15:28
Elkezdődött az áprilisi országgyűlési választások szavazólapjainak a nyomtatása. A nyomdai költségek várhatóan 600-700 millió forintra rúgnak majd.

Nyolc és fél millió szavazólapot és ugyanennyi borítékot nyomtatnak ki keddig az Állami Nyomdában. A dokumentumok mellett 120 kilométernyi nemzeti színű szalagot és 120 ezer tollat juttatnak el legkésőbb péntekig a megyeszékhelyre, illetve az egyéni választókerületek székhelyére, ahonnan később továbbítják a dokumentumokat a mintegy 11 ezer szavazókörbe.

A szavazólapokat, ahogyan az az ajánlószelvények esetében is történt, többféle biztonsági jellel - például mikroírással és UV-fényt visszaverő festékkel - látják el. Ez utóbbi egyebek mellett a választás évét mutatja az UV-lámpa alatt.

A szavazólapokra összesen 814 egyéni jelölt és 117 területi lista kerül fel. A legkisebb területi listás szavazólapot Somogyban kapják majd a választók - azon csupán négy párt szerepel. A legtöbb párt, szám szerint kilenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listán lesz.

Egy szavazólapból a legkevesebbet, mindössze 35 ezer példányt, Veszprém megyében készítik, a legtöbbet, másfél milliót pedig a fővárosi listából nyomtatják.

A választás nyomdai költsége az Országos Választási Iroda számítása szerint előreláthatóan 600-700 millió forint, ám a végösszeg függ például attól is, hogy a második fordulót hány helyen kell megtartani.

Az országgyűlési választáson a voksolásra jogosult több mint nyolcmillió választópolgár csaknem 11 ezer hazai szavazókörben adhatja le a voksát. Az első szavazók száma valamivel meghaladja a százezer főt. A 88 külképviselet valamelyikében az első fordulóban 8801-en, a második fordulóban ennél kevesebben, 8711-en kívánnak szavazni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást