Bajnai Gordonnal is találkozik Barack Obama Prágában

InfoRádió / MTI
2010. április 1. 19:45
Kelet- és Közép-Európa vezetőivel, köztük Bajnai Gordon magyar kormányfővel is találkozik Prágában Barack Obama amerikai elnök - erősítették meg csütörtöki hírügynökségi jelentések.

Obama és orosz partnere, Dmitrij Medvegyev április 8-án írja alá Csehország fővárosában a hadászati fegyverrendszerek csökkentését célzó új START-szerződést. Jól informált prágai források tájékoztatása szerint az egykoron a szovjet befolyási övezethez tartozó országok vezetői meghívást kaptak az aláírási ünnepségre.

Az amerikai fél meghívását a magyar miniszterelnök mellett Donald Tusk lengyel kormányfő és Traian Basescu román köztársasági elnök már elfogadta. Prágába várják Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária és a balti köztársaságok vezetőit is. Az aláírási ceremónia után az Egyesült Államok prágai nagykövetének rezidenciáján tartják majd Obama és a közép-kelet-európai vezetők megbeszélését.

A cseh sajtó már kedden tudni vélte, hogy Obama az eredetileg tervezettnél valamivel hosszabb időt tölt Prágában, és a START-szerződés aláírásán kívül közép- és kelet-európai országok vezetőivel is találkozik. Diplomáciai források szerint Obama a találkozón arról biztosítaná partnereit, hogy az amerikai-orosz kapcsolatok javulása nem a közép-európai országok rovására történik.

Jan Kohout cseh külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy az amerikai és az orosz elnök kétoldalú megbeszélést folytat majd Václav Klaus cseh államfővel.