eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az ír szakértő szerint ma megszerezné a kétharmadot a Fidesz

A Századvég Alapítvány külsős munkatársa szerint a Fidesznek a listás szavazatok 53 százalékát kell megszereznie ahhoz, hogy kétharmados többséghez jusson a parlamentben. Kenneth Benoit professzor szerint a legfrissebb adatok alapján hárompárti parlament alakulhat a választások után.

 Bőven a kétharmados többséghez szükséges támogatottság fölött van a Fidesz a március végi közvélemény-kutatási adatok alapján - állítja a dublini Trinity College professzora. Kenneth Benoit, aki a Századvég Alapítvány külsős munkatársaként is dolgozik.

Az Ybl Klub rendezvényén azt mondta, 65 százalékos részvételt és a biztos pártválasztókat alapul véve a Fidesz a képviselői helyek több mint 70 százalékát szerezné meg, ha most lennének a választások.

"A Fidesz több mint a mandátumok 70 százalékát kapná, az MSZP kevesebb, mint 16%-ot kapna. Ebben a becslésben sem az LMP, sem az MDF nem jutna be. A Fidesznek a kétharmados többséghez 53% kell" - mondta az ír professzor.

Tehát szerinte a Fidesznek a kétharmadhoz elegendő lenne megszereznie a listás szavazatok 53 százalékát, az egyszerű többséghez pedig 39 százalékos eredményre lenne szüksége.

Kenneth Benoit szerint a legnagyobb közvélemény-kutatók eredményeinek átlaga alapján a Fidesz 271, az MSZP 60, a Jobbik pedig 55 képviselőt küldhetne a parlamentbe.

A konferencián felszólalt a Forsense ügyvezető igazgatója is. Tóth Zsolt elmondta, hat társadalmi csoportot alakítottak különböző választói attitűdök alapján. A szavazópolgárok 19 százaléka tartozik a tradicionalista csoportba.

Nekik a vallás, a családközpontúság, a hagyományos értékek és az intézményekbe vetett hit a legfontosabb. A második a posztszocialista, ahová főként idősek tartoznak, a lakosság 16 százaléka: a rendre támaszkodnak, törvénytisztelők, államközpontúak és zárkózottak.

"A harmadik, s egyben a legnagyobb, a paternalista csoport. Alapvető karaktere a piacellenesség. A többség nem versenypárti. Inkább az egyenlőség oldalán állnak. Ez a csoport az összes közül a leginkább intoleráns. Minden mássággal szemben erős az intolerancia szintje" - mondta Tóth Zsolt.

A választók 26 százaléka paternalista. Valamivel kevesebb, 22% tartozik a Nyitott konzervatív csoportba. Õk piacpártiak, polgári és szabadelvű értékeket vallanak. Tisztelik a tekintélyt és környezettudatosak. Ez utóbbi jellemző a Szabadelvű csoportra is, amely a társadalom 8 százalékát tömöríti.

Õk európainak tartják magukat, liberálisak, és az egyéni felelősségvállalást tartják fontosnak. A szavazópolgárok 9 százaléka pedig individualista. Ateisták, tagadják a tradíciókat, és nem kötődnek fontos értékhez - mondta a Forsense igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×