eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Fidesz-kormány alatt nem lehet majd infláció feletti áremelés - lapszemle

A Népszabadság nagy interjút közöl Varga Mihállyal, a Fidesz alelnökével. A volt pénzügyminiszter örülne neki, ha az év végére öt százalék körül lenne az államháztartási hiány.

Az interjúban Varga Mihály úgy vélekedett, hogy a korrupción évente 150-200 milliárdot, intézmény-összevonásokkal pedig további 100 milliárd forintot tudnának megtakarítani, míg az 300-400 milliárdos tétel lehet, hogy egy nagyobb hitelességgel rendelkező kormány a piacokon kisebb kamatfelárral vehet fel hiteleket. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a Fidesz nekimegy majd a trükköző szolgáltatóknak, ahol az államnak hatása van, nem lehet infláció feletti áremelés.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Tesco jelenleg olyan átszervezéseket hajt végre, amelyek után a jövőben nemcsak az iparcikkek, hanem az élelmiszertermékek jelentős része is Szlovákiából érkezik majd. Az újság úgy tudja, hogy az árubeszerzések központosítása miatt eddig már több mint 20 embert küldtek el a hipermarket-lánctól.

Az Index cikke szerint továbbra is pusztulnak a méhek. 2006-ban figyelték meg először, hogy az európai és az amerikai kolóniák száma egyre csökken. Amerikában tavaly 29 százalékkal kevesebb volt a kaptárok száma a korábbi két évben megfigyelt, majdnem 50 százalékos csökkenés után. A legnagyobb kárt a permetezőszerek okozhatják az állományokban.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy sohasem volt ennyire csekély különbség a kereskedelmi aranyháromszögben a lap által összeállított húsvéti kosár értékében. Az ármustra nyertese ezúttal a Cora, a vesztese a Tesco lett, az Auchan középre került. A hipermarketekben eddig látványosan kevés csokifigura fogyott, de a láncok bíznak benne, hogy az utolsó napokra megjön a vásárlói kedv.

A Világgazdaság cikke szerint egy év után ismét a közgyűlés elé terjeszti a 10 százalékos szavazati korlátra vonatkozó javaslatot az OTP Bank. A lépés szükségességét a tavalyihoz hasonló érvekkel indokolja menedzsment: a cél az, hogy egy részvényesnek vagy részvényesi csoportnak se legyen túlzott erőfölénye a közgyűlési döntések meghozatala során.

A botrányokkal teli elnökválasztás óta keveset hallani Ukrajnáról, amely pedig változatlanul az európai kontinens válságövezete - olvasható a portfolio.hu internetes oldalon Gereben Ágnes külpolitikai szakértő elemzésében. Miközben a világ Görögországra, sőt mostanában már Portugáliára figyel, Ukrajnában gőzerővel tart és a jelek szerint a napokban fontos fordulópontjához érkezett a politikai és a gazdasági hatalomért folyó küzdelem. Ennek egyik fő színtere a gázpiac, a szereplők közé pedig visszatért az Emfesz volt tulajdonosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×