Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Schlett: Az elmúlt négy év kormányzása erősítette meg a Jobbikot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elmúlt négy év kormányzásával függ össze a Jobbik megerősödése - mondta Schlett István politológus az InfoRádió Aréna című műsorában. Az egyetemi tanár szerint a magyar politikai struktúra példátlanul durva módon átalakult, márpedig ilyesmi normális időszakokban nem szokott történni.

A Jobbik megerősödése elsősorban az elmúlt négy év kormányzásával függ össze - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schlett István politológus.

Az egyetemi tanár kifejtette: 2006 fordulatot jelentett, akkor többféle válság, a gazdasági mellett morális megrendülés is megjelent, míg az államigazgatás gépezete elbizonytalanodott a felemás, hebehurgya módon megkezdett úgynevezett reformok kapcsán. Széthullóban voltak a rendvédelmi szervek, kereszttűzbe kerültek az igazságszolgáltatás intézményei is, a nemzetközi gazdasági viszonyok változásával elmélyült a válság - tette hozzá.

A politológus közölte: az elmúlt években a Fidesz támogatottsága is jelentősen megnőtt, míg az MSZP elvesztette választói kétharmadát. A politikai struktúra példátlanul durva módon átalakult, normál időben ilyen jelentős fordulat ritkán szokott történni - emelte ki.

Ez magyarázható a kormányzás gyengeségével, a kapkodással, a reménykeltés utáni mély csalódással és a kiéleződő politikai harccal - hangsúlyozta Schlett István.

A kulturális és tudományos szférának részlegesen el kell különülnie a politikától azért, hogy elláthassa feladatát - mondta a politológus. Az egyetemi tanár szerint nem szabad, hogy azt gondolják, a politikusnak az a dolga, hogy a tudomány megállapításait végrehajtsa vagy a művészek vágyait valósítsa meg.

Hanganyag: Exterde Tibor