Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kövér: történetének legnagyobb kihívása előtt áll a Fidesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kövér László szerint a Fidesz történetének legnagyobb kihívásának küszöbén, egy újabb választási siker előtt áll. A Fidesz választmányi elnöke pártja 22. születésnapi ünnepségén kedden a Zeneakadémián sikertörténetnek nevezte pártja történetét.

A politikus úgy fogalmazott: a régi ellenfeleik, riválisaik szép lassan eltűntek, csak azok maradtak, akikkel szemben Fidesz 22 évre "pástra lépett", és akiket eddig az országgyűlési választási listákra leadott szavazatokban még soha nem sikerült megelőzni. Ez azt mutatja, hogy a 22 éve itt maradt világot még nem győztük le, vagyis még nem végeztük el a munkát - mondta.

A Fidesz nagykorú lett, de még felnőtt nem - tette hozzá azzal, hogy a párt története eddig arról a generációról szólt, amely létrehozta. A politikus közölte: a "fiatal, de öregedő demokraták" ez után következő története már elsősorban nem az alapítók nemzedékéről, hanem az utódok jövőjéről szól majd.

A Fidesz története sikertörténet - mondta. Hozzátette: siker volt, hogy talpon tudtak maradni, és kormányt alakítani, olyat, amely a rendszerváltozás eddigi "legélhetőbb" négy évét biztosította. 2002-ben, a legfájóbb vereség után is talpon maradt a párt, és felépítette a régió legerősebb politikai közösségét - húzta alá Kövér László.

A párt egyes számú tagkönyvének tulajdonosa, Kövér László kiemelte: a Fidesz megalakítása annak a bizonyítása volt, hogy lehetséges jogszerűen feltörni a pártállam monolit rendszerét, ki lehet szabadulni a pártállam gyámsága alól.

A politikus azt monda: 1988. március 30-án a Fiatal Demokraták Szövetsége egy olyan rendszerrel szemben bontott zászlót, amely igyekezett a szebbik arcát mutatni, amelyet "hazaárulók hoztak létre idegen érdekeket kiszolgálva", amely emberek ezreit pusztította el, tíz-, százezreket börtönözött be, milliókat forgatott ki vagyonukból, és amely 23 milliárd dollár adósságot hagyott örökül, és amely "képviselői hazudtak reggel, délben és este, hazudtak minden hullámhosszon".

Ez a rendszer elvette, "felzabálta a jövőnket", és a takaréklángra csavart terror mellett egyre inkább a mindenki számára hozzáférhető korrupció nyúlós, ragadós hálójával tartotta egybe magát - tette hozzá.

"Nem éppen ilyen új Magyarországról" álmodtunk, nem ilyennek képzeltük a rendet 22 éve - közölte Kövér László. Nem olyanról, amely vezető elitjének egy része idegen érdekek szolgálatában kiárusítja az országot, elzálogosítja gyermekeink, unokáink jövőjét, nem olyanról, amelynek miniszterelnöke eltanácsolja a fiatal, tehetséges embereket saját hazájukból, és megpróbálja kiirtani a közösségi, nemzeti összetartozás tudatát, és "aki hazudik reggel, éjjel, meg este" - fogalmazott.

Úgy folytatta: 22 éve nem olyan Magyarországról álmodtak, amelynek vezetői az elszegényített, manipulálható, megzsarolható emberek hátán kapaszkodnak fel újra a hatalom csúcsaira, és "a rendszerben szervezett korrupció működtetése mellett nem haboznak arctalan terroristákat uszítani a népre". Mint mondta, ezekért meg sem érinti őket a felelősségérzet, bűntudat, sőt, egyre pimaszabbul provokálják azt a népet, amely irracionális béketűréssel visel mindent.

Hanganyag: Farkas Dávid