Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kezdeményezi az ügyészség Leinemann szabadlábra helyezését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fővárosi Főügyészség még kedden kezdeményezi a ScienNet-ügyben előzetes letartóztatásban levő Leinemann Zsolt szabadlábra helyezését, így indulhat az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson.

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság kedden döntött arról, hogy - megváltoztatva a területi választási bizottság határozatát - Leinemann Zsolt, aki független képviselőjelöltként méretteti meg magát, indulhat Debrecen 2. számú választókörzetében.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az ügyészség megkapta a hivatalos értesítést a jelölt nyilvántartásba vételéről, ezért még a keddi napon kezdeményezik a gyanúsított szabadlábra helyezését.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a képviselő-választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg.

A területi választási bizottság korábbi elutasító határozatának indoklásáról Vasas Lászlóné, a testület vezetője azt mondta: a jelöltnek az ország minden tájáról odasereglett emberek gyűjtöttek ajánlószelvényeket, de erre nem volt meghatalmazásuk. E nélkül a cédulagyűjtés jogosulatlan adatkezelésnek számít - tette hozzá.

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ugyanakkor keddi határozatában azt írta: "tekintettel arra, hogy a bíróság szemben a területi választási bizottsággal a meghatalmazások hiányára alapított szabálysértést nem találta megállapíthatónak, így a választási eljárás hivatkozott alapelveinek megsértése sem állhat fenn".

A ScienNet nevű, Washingtonban bejegyzett cég magyarországi tevékenysége miatt adócsalás és sikkasztás miatt folyik eljárás. A vám- és pénzügyőrség 2009. november 20-án rendelt el nyomozást a ScienNet törzsvásárlói rendszerével kapcsolatosan. A társaság képviselőjét a bíróság november 27-én helyezte előzetes letartóztatásba.