Egy éven belül ismét megnyílhat a röszkei határátkelő

Infostart
2010. március 30. 12:52
Egy éven belül ismét megnyílhat a röszkei határátkelő a magyar-szerb határon - mondta Balázs Péter külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott horvát és szerb kollégájával.

A Nyugat-Balkán integrációjának elősegítése volt a fő témája a magyar, a horvát és a szerb külügyminiszter találkozójának. Balázs Péter tárcavezető elmondta: több szárazföldi útvonalat kell létesíteni az országok között, fel kell újítani a Constanta - Rijeka vasútvonalat, és új határátkelőket kell nyitni a szerb-magyar határon.

A vasútvonal felújításával kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva a magyar külügyminiszter elmondta: konkrét tervek erre vonatkozóan nincsenek, egyelőre a politikai szándék kinyilvánítása történt meg.

Gordan Jandrokovic horvát külügyminiszter a találkozót követően elismerően szólt Magyarországról, amely elősegítette hazája NATO-csatlakozását, és amely most az állam uniós integrációjának a "motorja".

"Horvátország az uniós csatlakozás előkészítésének végső szakaszában van, 2011-ben, Magyarország soros elnöksége idején megtörténhet a csatlakozási szerződés aláírása" - vélekedett.

Gordan Jandrokovic szólt arról is, hogy energetikai és környezetvédelmi kérdések is szóba kerültek a találkozón, melyek megvalósításához a felek szeretnének uniós forrásokat elnyerni.

Vuk Jeremics szerb külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a környező országok integrációja kulcsfontosságú Szerbia számára, és ennek elősegítésében Magyarországnak döntő szerepe van. "Az utóbbi években nem volt annyira aktív a kapcsolat a két ország között, mint az elmúlt néhány hónapban, Balázs Péter minisztersége alatt" - fogalmazott.

A találkozót hétfőn egy szerb - görög - magyar külügyminiszteri munkavacsora előzte meg, a jövő hónapban pedig egy szerb - horvát - magyar államfői tanácskozás követi.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást