Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csapody helyett az SZDSZ kapja meg a visszalépő MDF-es helyét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kajdi József azon is csodálkozott, hogyan kerülhetett pártonkívüliként az MDF-es országos lista harmadik helyére, de amikor a véglegesítés előtt beindult a nyomulás, visszalépett. Kajdi Csapody Miklóst ajánlotta maga helyett, de Dávid Ibolyáék az SZDSZ-nek adták a megüresedett helyet - írta az Index.

"Belátom, sokak számára meglepő lesz/lehet majd a döntésem, hiszen [...] a székházban megtapasztalhattam azt, hogy milyen sokan mi mindent megadnának az országos lista első tíz helyének valamelyikéért, azért, hogy országgyűlési képviselők lehessenek" - szabadkozott Kajdi József az MDF belső nyilvánossága előtt az Index írása szerint.

Az Antall-kormány Miniszterelnöki Hivatalát vezető jogász csak néhány óráig volt a befutó, harmadik helyen a párt országos listáján, de végül visszalépett. A listán közvetlenül Dávid Ibolya és Herényi Károly után szereplő kabinetvezető azt mondta: nem politikai okból döntött így. Hozzátette: továbbra is támogatja Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt személyét, valamint az MDF választási programját, amibe személyesen is igen sok munkát fektetett.

Kajdi röviddel a lista első tíz helyéről döntő országos választmányi ülés után egy Dávid Ibolya elnöknek címzett levélben tudatta a párttársaival, hogy nem kíván élni a megtiszteltetéssel.

A március 20-i választmányon a lista összeállítása körül kialakult személyeskedő hangnemű, parttalan vitát Bokros Lajos ultimátuma zárta le. Az MDF miniszterelnök-jelöltje lemondását kilátásba helyezve zárt, megváltoztathatatlan névsort terjesztett elő, amelyet végül a testület is elfogadott. Így került az országos lista harmadik helyére a párt mellett az utóbbi években kizárólag háttéremberként tevékenykedő Kajdi.

Kajdi 1995-2001 között a Magyar Nemzeti Bank elnöki tanácsadója, majd ügyvezető igazgatói beosztásban az MNB Titkárságának vezetője lett.

Az utóbbi napokban Dávid Ibolya mellett sokat szereplő Kajdi a lemondásával megüresedett helyet az MDF elnökségének bölcsességére bízta, de beajánlotta Csapody Miklóst is maga helyett. A pártelnöksége azonban nem hallgatott az ajánlásra, és végül az SZDSZ második politikusának adta át a helyet.

Csapody, aki tudott Kajdi leveléről, sokáig abban a hitben várta a lista véglegesítését, hogy az országos választmányon elszenvedett vereség ellenére mégiscsak bekerülhet az első tízbe, ám csalódnia kellett. Ekkor jelentette be kilépését a pártból, amelynek 20 évig volt képviselője.