eur:
394.16
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az Európai Bíróság elé kerül Sólyom kitiltása Szlovákiából - a nap legfontosabb hírei

Az Európai Bírósághoz fordul Magyarország a köztársasági elnök szlovákiai belépésének megtiltása miatt. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint Budapest azt kéri: a bíróság mondja ki, hogy Pozsony megsértette a közösségi jogot, amikor 2009 nyarán megtiltotta Sólyom László szlovákiai belépését.

A szlovák hatóságok 2009. augusztus 21-én egy uniós irányelvre hivatkozva tiltották meg a magyar államfő belépését a Szlovák Köztársaság területére. Sólyom László egy szlovákiai társadalmi szervezet meghívására utazott volna Révkomáromba, ahol beszédet akart mondani Szent István szobrának avatási ünnepségén. Az eset után a magyar kormány az Európai Bizottsághoz fordult, amely megállapította, hogy Szlovákia tévesen hivatkozott az uniós jogra, de az eljárást nem indította meg.

A Fidesz elnöke szerint csak pártja képes egységet, és olyan helyzetet teremteni, amelyben az ország ki tud lábalni mostani nehéz helyzetéből. Orbán Viktor a Zeneakadémián, a párt 22. születésnapján azt mondta: még soha nem volt ekkora szükség a Fideszre, mint ma. Úgy vélte: eljött az a pillanat, amikor a Fidesz az egyetlen kormányzóképes erő Magyarországon. Hangsúlyozta: a választásig hátralévő két hétben mindenkivel meg kell értetni, hogy az összes, változást akaró ember mindkét szavazatára szükség van.

A miniszterelnök szerint az eddigi legösszetettebb közbiztonsági kihívással néz szembe az ország a szélsőségek erősödése miatt. Bajnai Gordon az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola végzős tiszthelyetteseinek kibocsátó ünnepségén úgy fogalmazott: az elmúlt tíz év megosztottsága felkorbácsolta az indulatokat, emiatt pedig a szélsőségesek nyíltan fenyegetik az ország demokratikus berendezkedését. A miniszterelnök azt mondta: Magyarországon rendnek kell lennie, és ezt szolgálják az elmúlt években a közbiztonság erősítése érdekében hozott kormányintézkedések is. A Fidesz szerint az MSZP vezette kormánynak nyolc éve volt arra, hogy megteremtse a rendet és közbiztonságot.

"Tíz nap, egymillió találkozás" elnevezéssel indítja utolsó kampányszakaszát az MSZP; Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje azt kérte a megyei elnököktől és a képviselőjelöltektől, hogy a választásig hátra lévő időben jussanak el minél több szavazóhoz, és buzdítsák őket a szocialisták támogatására. A politikus az MSZP országos választási bizottságának és elnökségének együttes ülése után elmondta: azt kérte a jelöltektől, hogy legyenek büszkék a válságkezelésre és az eredményekre, bárki is akarja azokat elvitatni.

Rendszerszintű módosításra csak jövőre lát lehetőséget az adórendszerben a fideszes Varga Mihály. Az ellenzéki párt alelnöke ugyanakkor hangsúlyozta: lehetnek olyan kisebb adótételek, ahol már az idén is lehet változtatni. A politikus a Fidesz elnökségi ülése után megismételte: pártja álláspontja világos; csak az adócsökkentés teremt majd lehetőséget arra, hogy több munkahely legyen. Hozzátette: az ütemezésére pontos választ csak akkor lehet adni, ha megtörténik az átadás-átvétel, és kiderülnek esetleg olyan tételek, amelyeket korábban nem ismertek.

Jogerősen is van országos listája a Jobbiknak, az LMP-nek és a Civil Mozgalomnak, miután a Legfelsőbb Bíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a nyilvántartásba vétel ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmeket. Az indoklás szerint a kérelmezők nem tettek eleget illetékfizetési kötelezettségüknek. A testület korábban helybenhagyta az Országos Választási Bizottság határozatát az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételéről, így az jogerőssé vált. Az áprilisi országgyűlési választásokra hat párt, illetve pártszövetség állított országos listát.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a jövő nemzetékek országgyűlési biztosa a pátyi golfpálya-projekt ügyében. Fülöp Sándor az InfoRádióban úgy vélte: a település jogszabályellenesen engedélyezte a beruházást. Az ombudsman - aki lakossági panasz alapján indított vizsgálatot a tervezett építkezéssel összefüggésben - aggályosnak tartja, hogy a település lélekszáma megkétszereződne, ha a jelenleg tervezett formában valósulna meg a pátyi projekt. Bognár András, a település polgármestere az InfoRádióban úgy reagált: üdvözlik az alkotmánybírósági vizsgálat kezdeményezését. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ombudsman észrevételei ellenére a képviselőtestület megszavazta a beruházó és az önkormányzat közötti települési szerződést.

Tihanyi legenda projekt elnevezéssel 800 millió forint összegű turisztikai és infrastrukturális fejlesztés indul a balatoni félszigeten. Pál Béla, a közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elmondta: a településen hat helyszínt újítanak fel, 600 millió forintos uniós támogatással.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×