eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az Alkotmánybíróság dönt a pátyi golffalu megépítéséről?

Nem fogadta el a tervezett pátyi golf-projekt visszásságaira figyelmeztető ombudsmani észrevételeket a pátyi képviselőtestület - mondta az InfoRádiónak Bognár András, a település polgármestere. Hozzátette: hétfőn a képviselők megszavazták a beruházó és Páty közötti települési szerződést.

Jogszabályellenes a pátyi önkormányzat golfpálya-beruházással kapcsolatos eljárása a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint, és ha az önkormányzat nem helyezi hatályon kívül a beruházást lehetővé tevő rendeletét, akkor Fülöp Sándor az Alkotmánybírósághoz fordul a rendelet megsemmisítése érdekében

A Pest megyei községben több mint száz hektáron terveznek kialakítani egy "golffalut", amely az ombudsman szerint Páty külterületének északi részén található, amely a központi területektől elkülönülve, Telkivel közös közigazgatási határ mentén helyezkedik el. A beruházás keretében golfpálya, kiszolgáló létesítmények, szálloda, továbbá háromszáz üdülőegység és mintegy 1400-1600 lakás megvalósítását tervezik

Fülöp Sándor az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: lakossági panasz nyomán kezdték el vizsgálni az ügyet. Fülöp Sándor hozzátette, a beruházás engedélyezését jogszabályellenesnek nyilvánító ajánlása nem köti a helyi jogalkotókat, ezért úgy látja, hogy egy ilyen súlyú és ilyen jogszabálysértésekkel terhes ügyet mindenképpen az Alkotmánybíróság elé kell vinni.

A pátyi képviselőtestület a golf-projekt visszásságaira figyelmeztető ombudsmani észrevételeket azonban nem vette figyelembe, és hétfőn megszavazta a beruházó és a község közötti települési szerződést.

Bognár András, Páty polgármestere az InfoRádiónak elmondta: az ombudsman csak a jegyzőnek küldte el kifogásait. Hozzátette: örül, ha Fülöp Sándor az Alkotmánybírósághoz fordul, mert "akkor kiderülne sok olyan dolog, amire az ombudsman nem is számít".

A tervezett golfpálya-beruházásról februárban népszavazást is tartottak Pátyon, de a választásra jogosult polgároknak csupán 43,1 százaléka voksolt a minimálisan szükséges 50 százalék helyett, így a népszavazás érvénytelen lett.

A szavazólapokon a következő kérdésre kellett igennel, vagy nemmel válaszolni: "Egyetért-e azzal, hogy a képviselő-testület ne fogadja el a Telki út melletti golfpálya és környezete településszerkezeti és szabályozási tervének olyan módosítását, amely a beépíthető terület növelését vagy építési övezeti besorolásának változását teszi lehetővé a jelenleg érvényes szabályozáshoz képest?" A 2260 érvényes szavazatot leadó helyiek közül 1494-en az "igen", 766-an a "nem" választ jelölték meg.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×