eur:
393.53
usd:
368.08
bux:
66455.06
2024. április 25. csütörtök Márk

Veszélyes zugirodákkal utazni - lapszemle

A budapesti aluljárókat figyelő kamerarendszer még csak próbaüzemben működik, de a különféle bűncselekményekről rögzített felvételeket már 48 esetben használták fel az eljárás során. A legnagyobb országos állásbörzék szervezőinek tapasztalatai szerint több kiállító kínál a korábbiakhoz hasonló mennyiségű állást az érdeklődőknek tavasszal. - szemle a reggeli lapokból.

A Népszabadság arról ír, hogy a budapesti aluljárókat figyelő kamerarendszer még csak próbaüzemben működik, de a különféle bűncselekményekről rögzített felvételeket már 48 esetben használták fel az eljárás során. A lap szerint volt, amikor valaki egy ellopott bankkártyával próbált pénzt felvenni a Nyugati téren, és a tranzakció időpontja alapján visszakeresték a róla készült képsorokat, máskor verekedés résztvevőit azonosították az egyben bizonyítékul is szolgáló felvételek. A fővárosi önkormányzat három év alatt harminchárom forgalmas aluljáróban 374 kamerából álló rendszert épít ki. A beruházás ötszázmillió forint, az aluljárók teljes rekonstrukciójára szánt 3,5 milliárdos keret egyhetedét a térfigyelő rendszer viszi el. Tavaly december végén a Deák téren, a Nyugati téren, a Ferenc körútnál és a Nagyvárad téren helyezték üzembe a rendszert, majd nem sokkal később működésbe léptek a mennyezetre szerelt kamerák az Örs vezér terén, az Ajtósi Dürer soron és a Boráros téren is. Eddig összesen kilencvenkilenc kamerát helyeztek üzembe, melyek a Budapesti Rendőr-főkapitányság Mosonyi utcai épületébe továbbítják a képeket. A tervek szerint a következő hónapokban beindulnak a kamerák a Blaha Lujza téren, az Astoria aluljáróban és a 3-as metró több állomásán is. A rendszert úgy alakították ki, hogy az aluljárók lépcsőit és teljes terét figyelhessék, a legforgalmasabb és az eddigi tapasztalatok alapján legzűrösebb Nyugati téri aluljáróban például harminchárom kamerát helyeztek el.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy mintegy százmillió forintra becsülik szakértők azt az összeget, amennyivel az engedély nélkül működő utazásszervezők évente megrövidítik a legális utazási irodákat, az államot és a fogyasztókat. A lap szerint egyre több csaló utazásszervező jelenik meg csábítóan olcsó hirdetésekkel az interneten vagy az újságokban, és jellemzően a piaci ár töredékéért kínálnak utakat. A zugirodák nem rendelkeznek a törvényességet garantáló regisztrációs számmal és nem szerepelnek a hatósági nyilvántartásban. Ügyfeleikkel nem olyan szerződést kötnek, mint a legális irodák, amelyekben számos, az utast védő garancia szerepel. Ezek az utaztatók nem rendelkeznek kötelező vagyoni biztosítékkal, így anyagi bukásuk esetén a biztosító nem kártalanítja a pórul járt utasokat - figyelmeztet a lap, amely szerint ma már a zugirodák száma megközelíti hatósági engedéllyel bejegyzett utazási irodákét, amelyekből jelenleg 1200 működik.

A Napi Gazdaság arról közöl cikket, hogy a legnagyobb országos állásbörzék szervezőinek tapasztalatai szerint több kiállító kínál a korábbiakhoz hasonló mennyiségű állást az érdeklődőknek tavasszal. A múlt héten elkezdődött a pályakezdő-keresési főidény, a cégek azonban egyelőre még visszafogottak. Az új munkaerőt kereső vállalatok a korábbinál kevesebb börzén vesznek részt, előnyben részesítik a látogatottabb, országos rendezvényeket. A kezdő bérek a válság ellenére emelkedtek: átlagosan bruttó 270 ezer forintra, a korábbi 250 ezerről, a végzettség és egyéni kompetenciák függvényében 225-275 ezer forintos bruttó kezdő bérre számíthatnak a diplomás pályakezdők, a cégek több mint 90 százaléka pedig cafeteriával is kiegészíti a juttatásokat. A tapasztalatok alapján reálisabbá váltak az álláskeresők elvárásai, a korábbiakkal ellentétben sokan elfogadják az alacsonyabb fizetést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×