eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rezidensszövetség: "A rendelet miatt menekülnek a végzősök a szakképzés elől"

A következő egészségügyi kormányzatnak rendeznie kell az orvosok és szakápolók fizetését - mondta Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Krízis alakult ki az orvosképzésben, Székely Tamás egészségügyi miniszter mégsem kívánja megváltoztatni a rezidensekre vonatkozó rendelet tartalmát - mondta a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azután, hogy a szervezet képviselői egyeztetésen vettek részt az egészségügyi tárca vezetőjével.

Papp Magor elmondta: ha a miniszter szándéka az, hogy Magyarországon tartsa a fiatal orvosokat, azzal egyetértenek, hiszen ugyanaz az ő céljuk is. A szóban forgó rendelet azonban ezzel ellentétes hatást vált ki: ahelyett, hogy megtartó ereje lenne és vonzó perspektívát mutatna, a hallgatók többségét arra készteti, hogy meneküljön a szakképzés elől.

A rezidensek részérül a csütörtöki vitán elhangzott, hogy a rendelet kilenc évre röghöz kötné a végzett orvosokat, ráadásul ezt nem ösztönzőkkel, hanem szankciókkal érné el. Erre a felvetésre Székely Tamás úgy válaszolt, nem röghöz, hanem Magyarországhoz kötné a fiatalokat a jogszabály.

Papp Magor szerint jól mutatja a probléma méretét, hogy a hatodéves orvostanhallgatók nagy része már aláírta azt a jognyilatkozatot, amelyben kijelenti, nem vesz részt idén a szakorvosképzésen.

A rezidensszövetség elnöke arról is beszélt: meggyőződése, hogy az egészségügyben elő kell teremteni azokat a forrásokat, amelyebkből finanszírozni lehet a szakdolgozók és az orvosok megfelelő fizetését is. Ellenkező esetben ugyanis nem lesz, aki ellássa a betegeket.

Az egészségügy stratégiai ágazat, amelynek problémáit a következő években rendezni kell. Ha nem így lesz, az komoly népszerűségvesztést hoz majd az új kabinetnek, hiszen a betegek naponta a bőrükön fogják érezni az orvosok és a szakdolgozók hiányát - fűzte hozzá Papp Magor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×