Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rezidensszövetség: \"A rendelet miatt menekülnek a végzősök a szakképzés elől\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A következő egészségügyi kormányzatnak rendeznie kell az orvosok és szakápolók fizetését - mondta Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Krízis alakult ki az orvosképzésben, Székely Tamás egészségügyi miniszter mégsem kívánja megváltoztatni a rezidensekre vonatkozó rendelet tartalmát - mondta a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azután, hogy a szervezet képviselői egyeztetésen vettek részt az egészségügyi tárca vezetőjével.

Papp Magor elmondta: ha a miniszter szándéka az, hogy Magyarországon tartsa a fiatal orvosokat, azzal egyetértenek, hiszen ugyanaz az ő céljuk is. A szóban forgó rendelet azonban ezzel ellentétes hatást vált ki: ahelyett, hogy megtartó ereje lenne és vonzó perspektívát mutatna, a hallgatók többségét arra készteti, hogy meneküljön a szakképzés elől.

A rezidensek részérül a csütörtöki vitán elhangzott, hogy a rendelet kilenc évre röghöz kötné a végzett orvosokat, ráadásul ezt nem ösztönzőkkel, hanem szankciókkal érné el. Erre a felvetésre Székely Tamás úgy válaszolt, nem röghöz, hanem Magyarországhoz kötné a fiatalokat a jogszabály.

Papp Magor szerint jól mutatja a probléma méretét, hogy a hatodéves orvostanhallgatók nagy része már aláírta azt a jognyilatkozatot, amelyben kijelenti, nem vesz részt idén a szakorvosképzésen.

A rezidensszövetség elnöke arról is beszélt: meggyőződése, hogy az egészségügyben elő kell teremteni azokat a forrásokat, amelyebkből finanszírozni lehet a szakdolgozók és az orvosok megfelelő fizetését is. Ellenkező esetben ugyanis nem lesz, aki ellássa a betegeket.

Az egészségügy stratégiai ágazat, amelynek problémáit a következő években rendezni kell. Ha nem így lesz, az komoly népszerűségvesztést hoz majd az új kabinetnek, hiszen a betegek naponta a bőrükön fogják érezni az orvosok és a szakdolgozók hiányát - fűzte hozzá Papp Magor.