A kis pártok erőpróbája volt a hétvége

Infostart
2010. március 29. 18:40
Elsősorban a kis pártok erőpróbája volt, hogy a hétvégén öt helyen tartottak időközi önkormányzati választást - mondta az InfoRádiónak Böszörményi Nagy Gergely, a Nézőpont Intézet vezető elemzője. Hozzátette, a vasárnapi eredményekből leginkább az LMP profitálhat.

Mezőtúron, Körmenden, Szápáron, Albertirsán és Budapest VI. kerületében, Terézvárosban tartottak a hétvégén időközi önkormányzati választást. A Nézőpont Intézet vezető elemzője az InfoRádiónak elmondta: nem számít különlegesnek és meglepetésnek, hogy mindenhol alacsony volt a részvétel, hiszen az időközi választások jellemzője, hogy jóval alacsonyabb a részvételi hajlandóság, mint az országgyűlési választáson.

Böszörményi Nagy Gergely hozzátette: ezt a tendenciát most hétvégén az is erősítette, hogy nagyon közel van az április 11-ei voksolás, így a szavazók valószínűleg nem akartak rövid időn belül kétszer is szavazni.

Az elemző szerint nem történt meglepetés az időközi választásokon, hiszen a Fidesz fölényes győzelme mindenhol borítékolható volt. Igazi csata a 2. és a 3. helyért folyt, elsősorban azért, hogy a kisebb pártok nem sokkal az országgyűlési választások előtt megmutathassák, valóban van esélyük jelentős szavazatarány elérésére.

Ez főleg Terézvárosban sikerült az LMP-nek, amely a harmadik helyre futott be, megelőzve a Jobbikot. A Nézőpont Intézet elemzője szerint ez az eredmény annak köszönhető, hogy az LMP a többi párthoz képest nagyobb energiát fordított erre a választásra, hogy megmutassa, Budapesten is erős, és érdemes rájuk szavazni két hét múlva is.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást