Oszkó: az önkormányzati és az egészségügyi rendszer átalakítását kell vállalnia a következő kormánynak

InfoRádió / MTI
2010. március 28. 10:59
A pénzügyminiszter szerint az önkormányzati és az egészségügyi rendszer átalakítását kell vállalnia a következő kormánynak, hogy a nemzetközi hitelnyújtók hozzájáruljanak az idei hiánycél módosításához.

Oszkó Péter a Népszabadság online kiadásában megjelent interjúban a fideszes politikusok által említett 5, illetve 7 és fél százalék közötti deficitcélról azt mondta: már az 5 százalékos hiány is 300 milliárd forint többlet eladósodást jelent.

Úgy vélte: ez csak akkor lehetésges, ha a kormány vállalja a teljes önkormányzati rendszer átalakítását, valamint az egészségügy finanszírozhatóságának fenntartását. A pénzügyi tárca vezetője szólt arról is, hogy a munkanélküliséget kivéve mindenben javulás történt az egy évvel ezelőtti számokhoz képest.

Hangsúlyozta: csökkenő pályára állt az adósság, a költségvetési egyenleg a legjobbak közé tartozik Európában és stabilizálódott a forint. Úgy vélte: a munkanélküliségi helyzet az első félévben még nem javul; a gazdasági növekedés második, harmadik negyedévi beindulása után lehet számítani a foglalkoztatás javulására.