Tóth Zoltán: Párttámadások színterei lehetnek a választási bizottságok

Infostart
2010. március 27. 09:30
Csupán azért nem érvénytelen egy ajánlószelvény, mert két különböző színű tollal töltötték ki. Tóth Zoltán, az Európai Választási Szakértők Egyesületének elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a területi választási bizottságok többpárti összetétele miatt előfordulhat, hogy politikai támadás ér egy pártot.

Több MDF-es ajánlószelvényt kifogásolt a Fővárosi Választási Bizottság, mert a megvétózott lapokon különböző színű tintával töltötték ki az adatokat.

Tóth Zoltán, az Európai Választási Szakértők Egyesületének elnöke azt mondta: a választási törvény nem rendelkezik ugyan színes tollakról, de a felvetés jogos is lehet, mert már elég sok visszaélésre akadt példa a pártok részéről az ajánlószelvényekkel. Ezért az Országos Választási Bizottság igen szigorú állásfoglalást fogalmazott meg - jegyezte meg a szakértő.

Tóth Zoltán szerint semmi sem zárja ki, hogy az aktivisták kitöltsék az adatokat a választók helyett. Az a lényeg, hogy az ajánlócédulán mindenképpen szerepelnie kell a választópolgár saját kezű aláírásának.

A szakértői egyesület elnöke úgy véli: az eset összes körülményét vizsgálni kell, de önmagában a színes tinták miatt nem érvénytelen egy ajánlószelvény.

Mindezek mellett a testületnek joga van figyelmen kívül hagyni a kopogtatócédulákat - mondta Tóth Zoltán. Hozzátette azonban, hogy ezek a bizottságok az elmúlt évek gyakorlatától eltérően nem független tagokból állnak, és a hozzájuk rendelt párt-delegáltak miatt lehetőség van arra, hogy valamilyen párttöbbség hozzon döntéseket.

A szakértő bízik abban, hogy az OVB a szabályostól eltérő jogalkalmazásokon úrrá tud lenni. A testület országgyűlés által választott tagjai már a második ciklusukat töltik, ezért az ő hozzáértésükre van garancia - szögezte le Tóth Zoltán.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást