eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Sólyom László: "Különleges szolgálat a gyermekek tehetséggondozása"

A tehetséggondozás fontosságáról beszélt az államfő egy budapesti szakmai rendezvényen. Kormányra kerülése esetén megvizsgálná a közszolgáltatási szerződéseket a Fidesz. Hosszan tartó betegség után elhunyt Bartos Tibor író, műfordító.

Különleges szolgálatnak nevezte a gyermekek tehetséggondozását a köztársasági elnök. Sólyom László az első országos tehetségnap budapesti rendezvényén úgy fogalmazott: egyetért a magyar oktatásügy értékalapú újjáépítésével. Mint mondta: nincs nagyobb szolgálat, mint ráébreszteni egy gyereket arra, hogy miben tehetséges, mert ezzel növelheti önbecsülését és boldog lehet. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége 2009-ben indította útjára a Magyar Géniusz programot, amely a fiatal tehetségekkel foglalkozó óvónőknek, tanároknak és civil önkénteseknek nyújt szakmai segítséget.

A választáson való részvételt nevezte a válság megoldásához vezető első lépésnek a Fidesz elnöke. Orbán Viktor országjáró körútjának kaposvári állomásán a nemzeti ügyek kormányának első intézkedéseiről megismételte: azok az elszámoltatás, az adócsökkentés, az adórendszer egyszerűsítése, a bürokrácia leépítése, a korrupció visszaszorítása, valamint a rend megteremtése lesznek. Hozzátette: a Fidesz - kormányra kerülése esetén - megvizsgálja a közszolgáltatási szerződéseket, mert - mint Orbán Viktor fogalmazott - tarthatatlan, hogy a fizetések 80-85 százalékát a rezsiköltségek viszik el.

1990 óta a legnagyobbnak nevezte az idei áprilisi választások tétjét Kovács László, az MSZP volt elnöke. A politikus Nyíregyházán úgy fogalmazott: a voksoláson két teljesen eltérő program ütközik majd egymással. A volt uniós biztos egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország - uniós csatlakozása óta - számos fejlesztést valósított meg a brüsszeli forrásokból.

Csak a Fidesz-KDNP és a Jobbik küld megfigyelőket a jövő hétvégén tartandó külképviseleti szavazásra. Az Országos Választási Iroda adatai szerint a Fidesz-KDNP 21, míg a Jobbik 28 személyt küld saját költségén a magyar nagykövetségekre és konzulátusokra, az utazáshoz nem jár állami támogatás. Az országgyűlési képviselő-választás első fordulója az amerikai kontinensen kezdődik meg, majd másnap a többi földrész magyar külképviseletein folytatódik. A kontinens magyar nagykövetségein és főkonzulátusain azok adhatják le voksukat, akik március 19-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, melyik városban akarnak szavazni. Azért kell korábban, egy héttel a magyarországi szavazás előtt megtartani az összes magyar külképviseleten az első fordulót, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek.

Tizennyolc sportember, közöttük Schmitt Pál vehette át a Nemzetközi Fair Play-díjat Pécsett, az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretében. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság magyar elnöke azt mondta: a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a NOB tagja a fair play népszerűsítéséért végzett több évtizedes tevékenységével érdemelte ki az elismerést. Hozzátette: a nemzetközi testület az idén a világ minden tájáról beérkező 68 jelölésből választotta ki azt a 18 sportembert, akit méltónak ítélt a Fair Play-díjra, amelyet évente három kategóriában ítélnek oda: sportszerű cselekedetért, a sportszerűség népszerűsítéséért, valamint az életút elismeréseként.

Újra nyitja a szezonális járatait, egyebek között a malagai, a spliti, a szentpétervári és a dublini útvonalon a Malév a vasárnap életbe lépő nyári menetrendben. A légitársaság ettől az időponttól 35 ország 50 célállomására indít járatokat, ez több, mint a téli menetrendben szereplő szám.

Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét, amely a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Ezen a vasárnapon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg a katolikus egyház; Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ebből az alkalomból az esztergomi Bazilikában mutat be misét.

Újabb három évre Makovecz Imre építészt választotta a Magyar Művészeti Akadémia elnökévé a szervezet közgyűlése. Az új ügyvezető elnök Fekete György belsőépítész lett, aki egy évre vállalta el a tisztséget. A Magyar Művészeti Akadémiát 1992 januárjában 22 művész hozta létre. A társadalmi szervezetnek jelenleg több mint 160 tagja van, célja, hogy a magyar kultúra értékőrző, mértékadó közösségévé váljon.

Szombaton volt a színházi világnap, ebből az alkalomból számos programot rendeztek Budapest mellett több vidéki helyszínen. A világnap idei üzenetét a Nemzetközi Színházi Intézet felkérésére Judi Dench Oscar-díjas brit színésznő fogalmazta meg. A színházi világnapot 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

Hosszan tartó betegség után elhunyt Bartos Tibor író, műfordító. A Déry Tibor-díjas alkotót 76 éves korában, újpesti otthonában pénteken érte a halál. Az 1933-ban Újpesten született Bartos Tibor az Idegen Nyelvek Főiskoláján szerzett diplomát. Kutatta a cigányság nyelvét, majd 1954 és 1965 között az Európa Könyvkiadó szerkesztője volt. Az olvasóközönség elsősorban műfordítóként ismerte - olyan rangos szerzők műveit fordította magyarra, mint Edward Albee, Samuel Beckett, Charles Dickens, Mark Twain, és John Updike.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×