Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sólyom László: az országos tehetségnap a jóravalóság ünnepe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az első országos tehetségnap ünnepi tanácskozása nem egy szokásos szakmai konferencia, hanem a \"tehetséges gyermekek színes kavalkádja és mentoraik találkozója is, egyben és egészében a jóravalóság ünnepe\" - jelentette ki köszöntő beszédében az államfő a Géniusz Országos Tehetségnapon.

A fővárosi Millenárison tartott szombati rendezvényen Sólyom László azt mondta, azokat köszönti, akik a nemzet jövőjét érintő legfontosabb kérdésben megszervezték magukat, mert ennél ma nehéz nagyobbat tenni. Egyúttal csodálattal adózott a tehetségpontok gyors elterjedésének, a Magyar Géniusz programnak, valamint annak, hogy sokasodnak a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagjai és partnerszervezetei.

A köztársasági elnök kijelentette: "teljes szívemmel egyetértek mindazzal, amit a magyar oktatásügy értékalapú újjáépítéséről" a Bölcsek Tanácsa elmondott. Egyetért a tehetségkutatóknak azzal az alapvetésével is, amely szerint mindenki tehetséges valamiben - tette hozzá. Nincs nagyobb szolgálat, mint ráébreszteni egy gyereket, hogy megtalálja magában azt a pontot, amelyre hagyatkozva szilárd lesz az önbecsülése, az önbizalma, és boldog lehet - fogalmazott.

Az államfő üdvözölte, hogy a tehetségmozgalom nem korlátozódik az elitképzésre, de azzal is foglalkozik. Hangot adott annak a megérzésének, hogy a tehetségprogramban érzékelhető szellemiségben az elitképzés nem fog elválni "az emberi teljesség szem előtt tartásától".

Sólyom László kijelentette, hogy ebben döntő szerepük van a tanároknak, a mentoroknak is, mert miként minden gyerek elkerülhetetlenül reprodukálja szülei mintáját, úgy a tanárok is kitörölhetetlen nyomokat hagynak diákjaikban. A jó tanár legtöbb tulajdonságának minden emberben meg kellene lennie - mondta az államfő, aki köszönetét és elismerését fejezte ki a tehetségprogram résztvevőinek.

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége 2009-ben, az Új Magyarország Fejlesztési Terv segítségével indította útjára a Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Programot, amely a Nemzeti Tehetség Program kereteihez illeszkedve az úgynevezett tehetségpontokban dolgozóknak és tanulóknak nyújt szakmai támogatást.

A program a fiatal tehetségekkel foglalkozó óvónőknek, tanároknak és civil önkénteseknek szól, az ő felkészítésüket vállalják a Magyar Géniusz programot megvalósító szakemberek. Rajtuk keresztül a tervek szerint több tízezer diák tehetségének kibontakozását segítik elő.