Sólyom László: "Különleges szolgálat a gyermekek tehetséggondozása"

Infostart
2010. március 27. 21:05
A tehetséggondozás fontosságáról beszélt az államfő egy budapesti szakmai rendezvényen. Kormányra kerülése esetén megvizsgálná a közszolgáltatási szerződéseket a Fidesz. Hosszan tartó betegség után elhunyt Bartos Tibor író, műfordító.

Különleges szolgálatnak nevezte a gyermekek tehetséggondozását a köztársasági elnök. Sólyom László az első országos tehetségnap budapesti rendezvényén úgy fogalmazott: egyetért a magyar oktatásügy értékalapú újjáépítésével. Mint mondta: nincs nagyobb szolgálat, mint ráébreszteni egy gyereket arra, hogy miben tehetséges, mert ezzel növelheti önbecsülését és boldog lehet. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége 2009-ben indította útjára a Magyar Géniusz programot, amely a fiatal tehetségekkel foglalkozó óvónőknek, tanároknak és civil önkénteseknek nyújt szakmai segítséget.

A választáson való részvételt nevezte a válság megoldásához vezető első lépésnek a Fidesz elnöke. Orbán Viktor országjáró körútjának kaposvári állomásán a nemzeti ügyek kormányának első intézkedéseiről megismételte: azok az elszámoltatás, az adócsökkentés, az adórendszer egyszerűsítése, a bürokrácia leépítése, a korrupció visszaszorítása, valamint a rend megteremtése lesznek. Hozzátette: a Fidesz - kormányra kerülése esetén - megvizsgálja a közszolgáltatási szerződéseket, mert - mint Orbán Viktor fogalmazott - tarthatatlan, hogy a fizetések 80-85 százalékát a rezsiköltségek viszik el.

1990 óta a legnagyobbnak nevezte az idei áprilisi választások tétjét Kovács László, az MSZP volt elnöke. A politikus Nyíregyházán úgy fogalmazott: a voksoláson két teljesen eltérő program ütközik majd egymással. A volt uniós biztos egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország - uniós csatlakozása óta - számos fejlesztést valósított meg a brüsszeli forrásokból.

Csak a Fidesz-KDNP és a Jobbik küld megfigyelőket a jövő hétvégén tartandó külképviseleti szavazásra. Az Országos Választási Iroda adatai szerint a Fidesz-KDNP 21, míg a Jobbik 28 személyt küld saját költségén a magyar nagykövetségekre és konzulátusokra, az utazáshoz nem jár állami támogatás. Az országgyűlési képviselő-választás első fordulója az amerikai kontinensen kezdődik meg, majd másnap a többi földrész magyar külképviseletein folytatódik. A kontinens magyar nagykövetségein és főkonzulátusain azok adhatják le voksukat, akik március 19-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, melyik városban akarnak szavazni. Azért kell korábban, egy héttel a magyarországi szavazás előtt megtartani az összes magyar külképviseleten az első fordulót, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek.

Tizennyolc sportember, közöttük Schmitt Pál vehette át a Nemzetközi Fair Play-díjat Pécsett, az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretében. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság magyar elnöke azt mondta: a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a NOB tagja a fair play népszerűsítéséért végzett több évtizedes tevékenységével érdemelte ki az elismerést. Hozzátette: a nemzetközi testület az idén a világ minden tájáról beérkező 68 jelölésből választotta ki azt a 18 sportembert, akit méltónak ítélt a Fair Play-díjra, amelyet évente három kategóriában ítélnek oda: sportszerű cselekedetért, a sportszerűség népszerűsítéséért, valamint az életút elismeréseként.

Újra nyitja a szezonális járatait, egyebek között a malagai, a spliti, a szentpétervári és a dublini útvonalon a Malév a vasárnap életbe lépő nyári menetrendben. A légitársaság ettől az időponttól 35 ország 50 célállomására indít járatokat, ez több, mint a téli menetrendben szereplő szám.

Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét, amely a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Ezen a vasárnapon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg a katolikus egyház; Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ebből az alkalomból az esztergomi Bazilikában mutat be misét.

Újabb három évre Makovecz Imre építészt választotta a Magyar Művészeti Akadémia elnökévé a szervezet közgyűlése. Az új ügyvezető elnök Fekete György belsőépítész lett, aki egy évre vállalta el a tisztséget. A Magyar Művészeti Akadémiát 1992 januárjában 22 művész hozta létre. A társadalmi szervezetnek jelenleg több mint 160 tagja van, célja, hogy a magyar kultúra értékőrző, mértékadó közösségévé váljon.

Szombaton volt a színházi világnap, ebből az alkalomból számos programot rendeztek Budapest mellett több vidéki helyszínen. A világnap idei üzenetét a Nemzetközi Színházi Intézet felkérésére Judi Dench Oscar-díjas brit színésznő fogalmazta meg. A színházi világnapot 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

Hosszan tartó betegség után elhunyt Bartos Tibor író, műfordító. A Déry Tibor-díjas alkotót 76 éves korában, újpesti otthonában pénteken érte a halál. Az 1933-ban Újpesten született Bartos Tibor az Idegen Nyelvek Főiskoláján szerzett diplomát. Kutatta a cigányság nyelvét, majd 1954 és 1965 között az Európa Könyvkiadó szerkesztője volt. Az olvasóközönség elsősorban műfordítóként ismerte - olyan rangos szerzők műveit fordította magyarra, mint Edward Albee, Samuel Beckett, Charles Dickens, Mark Twain, és John Updike.