eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

MSZP: az elmúlt nyolc évben többet tettek a fiatalokért

Az MSZP szerint az elmúlt nyolc évben számos, a fiatalok jövőjét pozitívan érintő intézkedés történt, szemben a kereszténydemokraták 1998 és 2002 közötti "nehéz kormányzási időszakával".

Török Zsolt, az MSZP szakpolitikusa ezzel Rétvári Bence (KDNP) szavaira reagált; a KDNP-s politikus szerint ugyanis a kormány elvette a fiatalok jövőjét.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szombati kampányrendezvénye után az MTI-nek azt mondta: a kabinet szétverte a lakástámogatási rendszert, mára a fiatalok nem új lakás vásárlásán törik a fejüket, hanem a devizahitel-csapdából próbálnak kitörni. A Kereszténydemokrata Néppárt szerint ez a kormány elvette a fiatalok jövőjét, mára minden negyedik pályakezdő munkanélküli.

Török Zsolt az MTI-nek azt mondta: a fiatal kereszténydemokraták állításával szemben a szocialista kormányzás alatt jelentős mértékben, 3500 forintról 13300 forintra nőtt például a családi pótlék, míg, amikor legutóbb kormányon voltak a kereszténydemokraták, akkor négy év alatt egy forinttal sem emelkedett a családi pótlék.

A szocialista politikus példaként említette azt is, hogy a szocialista kormány 20 százalékkal növelte az elmúlt években a bölcsődei helyek és a bölcsődék számát, 2013-ig pedig további 10 ezer bölcsődei hely jön létre. "A fiatal kereszténydemokraták lelkiismeret furdalása jogos, hiszen 1998 és 2003 között 10 százalékkal csökkent a bölcsődei helyek és a bölcsődék száma Magyarországon" - mondta Török Zsolt.

A szocialista képviselő emlékeztetett arra, hogy míg az elmúlt nyolc évben csaknem negyedmillió új lakást adtak át, addig az Orbán-kormány idején sokkal kevesebb lakás épült évente és összességében is, mint a szocialisták kormányzása alatt.

"De, hogy még egy okuk legyen a lelkiismeret-furdalásra, a Fidesz-KDNP képviselői tavaly nem szavazták meg az Országgyűlésben a szakmunkástanulók ösztöndíjáról szóló törvényjavaslatot, ezt mi kormányrendelet révén biztosítjuk február elsejétől" - jelentette ki Török Zsolt, hozzátéve, hogy így a hiányszakmákat tanuló szakmunkástanulók havi 10 ezer, szeptembertől pedig akár havi 30 ezer forint ösztöndíjra is számíthatnak tanulmányi eredményüktől függően.

"Úgy gondoljuk tehát, hogy az ifjúsági kereszténydemokraták lelkiismeret-furdalása jogos, valóban nehéz kormányzási időszakot tudhatnak maguk mögött 1998 és 2002 között, ezzel szemben az elmúlt nyolc évben számos előrelépés történt" - mondta a szocialista képviselő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×