Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"A jogállamiság működtetésével kell megvédeni Európában az erkölcsi értékeket\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
\"A jövő azt kívánja, hogy a jogállamiság működtetésével kell megvédeni Európában az erkölcsi értékeket\" - állapították meg egyházi vezetők a 2011-es magyar EU-elnökség szakpolitikai stratégiái elnevezésű konferencián. A tanácskozáson beszédet mondott Erdő Péter bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök és Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi.

Erdő Péter bíboros szerint olyan jogszabályokra van szükség, amelyek a méltányosság és az emberiesség alapjain nyugszanak, mert enélkül sem európai, sem társadalmi egységet nem lehet létrehozni. Hozzátette: társadalmi egyetértést kell kialakítani a morális kérdések minimumában, a jogalkotásnak pedig mindig ezt szem előtt tartva kell döntenie.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kiemelte: hatalmas a törvényhozás felelőssége, mert nem hagyhatja önkényesen figyelmen kívül a morális alapelveket, és nem diadalmaskodhat pusztán a formális parlamenti többség erejével.

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi úgy fogalmazott: "a múlt szennye után, ha Európa arcán változtatni akarunk, abban a bibliai eszméknek jelentős szerepük kell, hogy legyen ".

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke azt mondta: Európa erőssége, hogy egyszerre jelenik meg benne az egység és a sokszínűség. "Arra van szükség, hogy az egyház ne önmagát akarja felkínálni Európának, hanem azt a segítséget, ami abban a bizonyos első vízióban megjelent" - tette hozzá.