eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Úgy tűnik, beérett a bolognai rendszer

Többen jelentkeztek idén pedagógusi, illetve orvosi, ápolói képzésekre a felsőoktatásban, mint tavaly. Felértékelődött a mesterképzés is, ami azt jelenti, hogy kezd beérni a bolognai rendszer - tájékoztatta az InfoRádiót a legfrissebb adatok alapján a felsőoktatási szakállamtitkár.

Idén 140 ezren jelentkeztek a hazai felsőoktatási intézményekbe, tíz százalékkal többen, mint előző évben. A jelentkezők 56 ezer alapképzési és 19 mesterképzésre pályázhattak, ez több mint hetvenezer államilag támogatott helyet jelent - mondta el Manherz Károly.

A felsőoktatási szakállamtitkár közölte: körülbelül 118 ezren kapnak állami támogatást, a többiek költségtérítést fizetnek majd. Nagyon népszerű idén a bolognai mesterképzés is, a csaknem 20 ezer államilag támogatott helyre 23-24 ezren pályáztak - tette hozzá.

Annak, hogy kezd beérni a bolognai rendszer, az az oka, hogy mostanra végeztek azok a hallgatók, akik 2006-ban kezdték az alapképzésüket. Ez elsősorban a műszaki területeken érvényes, ahol hét félév után keresztfélévben fejezték be a tanulmányaikat - mondta az államtitkár.

Mostanra felértékelődött a mesterképzés - fejtette ki a politikus. Tavaly ehhez nem volt elegendő végzett hallgató. Az utolsó felmérések alapján kiderült, hogy a piac is kezdi értékelni a mesterszakos diplomásokat.

Idén műszaki és gazdasági területekre jelentkeztek sokan, illetve népszerű még a bölcsész, valamint a természettudományos képzés. Emelkedett tavaly óta azok száma is, akik az egészségügyben nem orvosi szakokra pályáztak. Változatlanul sokan jelentkeznek jogra.

Érdekes, hogy bár sokan panaszkodnak a tanárképzésre, idén a tanári mesterképzéseken csaknem hatezren próbálkoztak. Ez negyven százalékos többletet jelent tavalyhoz képet - közölte Manherz Károly.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×