eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

PM jelentés az államháztartás pénzügyi és vagyoni helyzetéről

Az idei év első két hónapja után az államháztartás hiánya pénzforgalmi szemléletben - helyi önkormányzatok nélkül - 350,6 milliárd forintot volt, ami összhangban van a prognózisban rögzített 39,9 százalékos mértékkel - áll a Pénzügyminisztérium jelentésében.

Az éves pénzforgalmi hiánycél 870,3 milliárd forint.

Az elmúlt években az államháztartásban tapasztalható jelentős szezonalitás miatt, amely mind a bevételi, mind a kiadási oldalon jelentkezik, az első negyedévben az időarányosnál jóval nagyobb deficit alakul ki. Az idei esztendőben is érvényesül a szezonalitás, s ennek megfelelően a negyedéves hiány szintén jóval az időarányos feletti lesz.

A szezonalitás szempontjából továbbra is meghatározó az adósságszolgálattal kapcsolatos kamatfizetések ütemezése, amely a legnagyobb terhet az első negyedévben eredményezi, a társasági adóbevétel befolyása, amely jelentős részben a negyedik negyedévre koncentrálódik.

A jelentés rögzíti: idén kismértékben tovább csökken az államháztartás hiánya, az eredményszemléletű deficitcél a GDP 3,8 százalékára (3,9 százalékról), a pénzforgalmi hiánycél 4 százalékra (4,1 százalékról). Ez utóbbi adat tartalmazza az önkormányzatok mérlegét is.

Lényegesen nagyobb a csökkenés a központi alrendszer pénzforgalmi hiánycéljában, ami a 2009-es 3,8 százalék után az idén 3,3 százalék.

A jelentés bemutatja a tartalékok helyzetét: a céltartalék előirányzat 33 milliárd forint, ennek terhére február végéig 23,9 milliárd forint került felhasználásra a 2010. évi eseti kereset-kiegészítés és a 2009. évi havi kereset-kiegészítés decemberi részletének finanszírozására. A céltartalék maradék előirányzata: 9,1 milliárd forint.

A stabilitási tartalék összege 98,6 milliárd forint, ennek felhasználásáról akkor születhet döntés, ha a bevételi irányzatok várható teljesülése meghaladja a 100 százalékot.

Az általános tartalék előirányzata 57,3 milliárd forint. Az államháztartási törvény értelmében az általános tartalék terhére - az éves hatást tekintve - annak legfeljebb 40 százalékáig vállalható kötelezettség az első félévben. A 2010. évi előirányzatból a felhasználás 15,8 milliárd forint volt, ami 26,7 százalékot jelent.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×