Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az OVB-nek nincs hatásköre elsőfokú döntést hozni a területi bizottság helyett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén úgy döntött, nincs hatásköre elsőfokú döntést hozni a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) helyett.

A testület egy kifogás nyomán állapította ezt meg. A beadványozó ugyanis azt kifogásolta, hogy az FVB döntésekor a Jobbik fővárosi listája még nem volt jogerős, így a párt delegáltjának részvétele a bizottságban sem volt jogerős.

Így tehát - érvelt a beadványozó - jogszabálysértő az, hogy részt vett az ülésen a Jobbik-delegált és érdemben szavazott az MDF fővárosi listájának elutasításakor. A beadványozó azt kérte, az OVB orvosolja az eljárási hibát és a jogszabálysértően eljáró FVB helyett tagadja meg az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételét.

Halmai Gábor, az OVB elnökhelyettese a vitában azt javasolta, a testület érdemi vita nélkül utasítsa el a kifogást, mert nincs hatásköre a kérdésben.

Mint mondta, a fellebbező tulajdonképpen azt kérte, hogy egy olyan testület helyett, amely a fellebbezés feltételezése szerint nem érvényes összetételben hozott egy nem érvényes (vagyis semmis) határozatot, hozza meg elsőfokon azt a döntést, amit az FVB-nek kellett volna meghoznia.

Szerinte az OVB-nek nincs hatásköre elsőfokon eljárni ilyen ügyben, nem léphet az FVB helyébe és nem hozhat helyette elsőfokú döntést.

A bizottság egyhangúlag elfogadta azt a javaslatot, hogy hatáskör hiányában, érdemi vizsgálat nélkül utasítsa a kifogást.