Jogszerűtlen volt az MDF fővárosi listájának elutasítása?

Infostart
2010. március 25. 11:38
A Fővárosi Választási Bizottság szerdán elutasította az MDF budapesti listájának nyilvántartásba vételét. Agócsné Darai Terézia, a bizottság szóvivője szerint a delegáltak azzal indokolták az elutasító szavazatukat, hogy az MDF több politikusának jelöltsége még nem jogerős. A jogszabály viszont nem állít ilyen feltételt a pártlista elfogadásához.

Budapesten nyolc egyéni képviselőnek kell lennie ahhoz, hogy egy párt területi listát állíthasson. A jelölteknek csak a választási irodától kell kérniük a nyilvántartásba vételről szóló igazolást, jogerőre emelkedésre nincs szükség - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Választási Bizottság szóvivője.

Mint ismeretes, szerdán este a Fővárosi Választási Bizottság delegáltjai 3:2 arányban többek között azzal az indokkal utasították el az MDF budapesti listáját, hogy több képviselőjelöltnek nyilvántartásba vétele még nem volt jogerős - Agócsné Darai Terézia azonban hangsúlyozta, hogy ez az indoklás ellentétes a hatályos jogszabályokkal.

A szóvivő hozzátette: az MDF három napon belül fellebbezhet a döntés ellen az Országos Választási Bizottságnál. Ha az OVB helyt ad a fellebbezésnek, és a párt mégis állíthat listát a fővárosban, akkor valószínűleg újra kell sorsolni a pártok listáját, és az MDF felkerülhet a szavazólapra.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást