eur:
394.45
usd:
369.83
bux:
65241.76
2024. április 19. péntek Emma

Vizsgálat indult a 2005-ös Volánbusz-beszerzések ügyében

Vizsgálatot indított a 2005-ös Volánbusz-beszerzés ügyében a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Továbbra is biztosítja a kormány a pluszforrásokat a Közbiztonsági Háló programhoz. A fővárosi koalíció kifizetőhelyének nevezte a BKV-t a cégnél folyó nyomozások egyik gyanúsítottja.

Vizsgálatot indított a 2005-ös Volánbusz-beszerzés ügyében a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Szollár Domokos kormányszóvivő azután mondta ezt, hogy kiderült: Magyarország is érintett a német Daimler vesztegetési botrányában. Az amerikai igazságügy-minisztérium szerint az autógyár külföldi kormánytisztviselőket fizetett le azért, hogy termékeit vásárolják meg. A vádirat alapján magyar kormánytisztviselőknek több mint 300 ezer eurót is kifizethettek kenőpénzként 2005-ben, a Volánbusz egy buszvásárlási ügyletével összefüggésben. Közben Nagy-Britanniában korrupció gyanújával őrizetbe vették az Alstom ipari csoport három vezetőjét. A járműipari és infrastrukturális termékeket gyártó cégcsoport érintett irányítóit megvesztegetéssel, megvesztegetésre irányuló összeesküvéssel, pénzmosással és hamis számlázással gyanúsítják. A súlyos csalások feltárására szakosodott brit hivatal szerint az Alstom-csoport nagy-britanniai részlegének vállalatai külföldi megbízatások elnyeréséért kenőpénzeket fizettek. Az Alstom-csoport gyártja a budapesti 4-es és 2-es metró vonalára az új szerelvényeket.

Sikerült stabilizálni tavaly az államháztartás mérlegét Magyarországon - állapította meg az Európai Bizottság a konvergenciaprogramról. Brüsszelben kiadott értékelésében a testület úgy ítélte meg, hogy az államháztartás hiánya jövőre - megfelelően az uniós ajánlásoknak - a GDP-hez viszonyított 3 százalékos küszöbérték alá kerülhet, 2,8 százalék lehet. A bizottság megjegyezte ugyanakkor, hogy a deficit-csökkentési tervek részben olyan intézkedésekre épülnek, amelyeket a konvergenciaprogram nem részletez. A Fidesz komoly kritikának értékeli a jelentést. A párt közleményében úgy fogalmaz: az Európai Bizottság a konvergencia-program számos megállapítását megalapozatlannak ítélte.

Továbbra is biztosítja a kormány a pluszforrásokat a rendőrség Közbiztonsági Háló elnevezésű programjához - jelentette be a miniszterelnök, miután a programban részt vevő tíz, a bűnözés szempontjából legveszélyeztetettebb megye rendőrfőkapitányaival egyeztetett Budapesten. Bajnai Gordon úgy fogalmazott: a közbiztonsági háló feszes, hatékonyan látja el feladatát. A fideszes Kontrát Károly arra emlékeztetett, hogy az elmúlt négy évben mintegy tízezer rendőr hagyta el a testületet.

Jövő csütörtökig tart a belső vizsgálat az izraeli repülőgépek múlt heti berepülésével összefüggésében - közölte a közlekedési tárca vezetője. Hónig Péter a kormányülés után elmondta: fegyelmi eljárás indult a Nemzeti Közlekedési Hatóság négy munkatársa ellen, a légügyi osztály igazgatóját pedig felfüggesztették beosztásából. A tárca vezetője megismételte: a hatóságok nem tartották be a szabályokat az engedélyezéskor, de az ország biztonságát nem veszélyeztette a légi gyakorlat. A Fidesz azonnali lemondásra szólította fel a közlekedési és a honvédelmi tárca vezetőjét.

A BKV-ügy egyik gyanúsítottja szerint a cég az elmúlt húsz évben a fővárost irányító koalíció kifizetőhelyeként működött. Regőczi Miklós volt vezérigazgató-helyettes, akivel a Népszabadság és a Magyar Nemzet is közöl interjút, azt mondta: ilyen kifizetőhely volt a Magyar Televízió, a Magyar Posta, vagy a MÁV is, épp az adott kormánytól függően, de szerinte ez a jelenség minden állami és önkormányzati cégre igaz. Az MSZP elnöke szerint nem igazak Regőczi Miklós állításai. Lendvai Ildikó az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte, hogy a mostani helyzetben mindenki megpróbál előnyt kovácsolni abból, hogy a másikat vádolja. Demszky Gábor főpolgármester közölte: a volt vezérigazgató-helyettes kijelentései miatt bírósághoz fordul. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója azt mondta: ha pártja kormányra kerül, mindenkinek felelnie kell majd a közpénzek ellopásáért.

Elutasította az MDF fővárosi területi listájának nyilvántartásba vételét a Fővárosi Választási Bizottság. A testület 3:2 arányban döntött a kérdésben. Kajdi József, az MDF szakpolitikai kabinetvezetője azt mondta: a párt az Országos Választási Bizottsághoz fordul jogorvoslatért. Ha az MDF nem tud fővárosi listát állítani, akkor sokkal kevesebb esélye lesz arra, hogy az 5 százalékos bejutási küszöböt elérve mandátumot szerezzen az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson.

Egy magyar turista meghalt, egy másik pedig súlyosan megsérült a Magas-Tátrában - közölte a tátrai hegyi mentőszolgálat. A kassai magyar főkonzul az InfoRádióban elmondta: a két magyar állampolgárt - egy férfit és egy nőt - a Batizfalvi-borda sziklái között érte baleset, amikor a Gerlachfalvi-csúcsra igyekeztek feljutni. Szerencsés János hozzátette: a hegyimentőktől kapott tájékoztatás szerint az elöl haladó férfi a sziklás talajon megcsúszott, és mintegy húsz méter magasságból a behavazott völgybe zuhant. Magával rántotta a nőt is, akit a poprádi kórházba vittek, élete nincs veszélyben.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×