Vizsgálat indult a 2005-ös Volánbusz-beszerzések ügyében

InfoRádió / MTI
2010. március 24. 21:01
Vizsgálatot indított a 2005-ös Volánbusz-beszerzés ügyében a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Továbbra is biztosítja a kormány a pluszforrásokat a Közbiztonsági Háló programhoz. A fővárosi koalíció kifizetőhelyének nevezte a BKV-t a cégnél folyó nyomozások egyik gyanúsítottja.

Vizsgálatot indított a 2005-ös Volánbusz-beszerzés ügyében a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Szollár Domokos kormányszóvivő azután mondta ezt, hogy kiderült: Magyarország is érintett a német Daimler vesztegetési botrányában. Az amerikai igazságügy-minisztérium szerint az autógyár külföldi kormánytisztviselőket fizetett le azért, hogy termékeit vásárolják meg. A vádirat alapján magyar kormánytisztviselőknek több mint 300 ezer eurót is kifizethettek kenőpénzként 2005-ben, a Volánbusz egy buszvásárlási ügyletével összefüggésben. Közben Nagy-Britanniában korrupció gyanújával őrizetbe vették az Alstom ipari csoport három vezetőjét. A járműipari és infrastrukturális termékeket gyártó cégcsoport érintett irányítóit megvesztegetéssel, megvesztegetésre irányuló összeesküvéssel, pénzmosással és hamis számlázással gyanúsítják. A súlyos csalások feltárására szakosodott brit hivatal szerint az Alstom-csoport nagy-britanniai részlegének vállalatai külföldi megbízatások elnyeréséért kenőpénzeket fizettek. Az Alstom-csoport gyártja a budapesti 4-es és 2-es metró vonalára az új szerelvényeket.

Sikerült stabilizálni tavaly az államháztartás mérlegét Magyarországon - állapította meg az Európai Bizottság a konvergenciaprogramról. Brüsszelben kiadott értékelésében a testület úgy ítélte meg, hogy az államháztartás hiánya jövőre - megfelelően az uniós ajánlásoknak - a GDP-hez viszonyított 3 százalékos küszöbérték alá kerülhet, 2,8 százalék lehet. A bizottság megjegyezte ugyanakkor, hogy a deficit-csökkentési tervek részben olyan intézkedésekre épülnek, amelyeket a konvergenciaprogram nem részletez. A Fidesz komoly kritikának értékeli a jelentést. A párt közleményében úgy fogalmaz: az Európai Bizottság a konvergencia-program számos megállapítását megalapozatlannak ítélte.

Továbbra is biztosítja a kormány a pluszforrásokat a rendőrség Közbiztonsági Háló elnevezésű programjához - jelentette be a miniszterelnök, miután a programban részt vevő tíz, a bűnözés szempontjából legveszélyeztetettebb megye rendőrfőkapitányaival egyeztetett Budapesten. Bajnai Gordon úgy fogalmazott: a közbiztonsági háló feszes, hatékonyan látja el feladatát. A fideszes Kontrát Károly arra emlékeztetett, hogy az elmúlt négy évben mintegy tízezer rendőr hagyta el a testületet.

Jövő csütörtökig tart a belső vizsgálat az izraeli repülőgépek múlt heti berepülésével összefüggésében - közölte a közlekedési tárca vezetője. Hónig Péter a kormányülés után elmondta: fegyelmi eljárás indult a Nemzeti Közlekedési Hatóság négy munkatársa ellen, a légügyi osztály igazgatóját pedig felfüggesztették beosztásából. A tárca vezetője megismételte: a hatóságok nem tartották be a szabályokat az engedélyezéskor, de az ország biztonságát nem veszélyeztette a légi gyakorlat. A Fidesz azonnali lemondásra szólította fel a közlekedési és a honvédelmi tárca vezetőjét.

A BKV-ügy egyik gyanúsítottja szerint a cég az elmúlt húsz évben a fővárost irányító koalíció kifizetőhelyeként működött. Regőczi Miklós volt vezérigazgató-helyettes, akivel a Népszabadság és a Magyar Nemzet is közöl interjút, azt mondta: ilyen kifizetőhely volt a Magyar Televízió, a Magyar Posta, vagy a MÁV is, épp az adott kormánytól függően, de szerinte ez a jelenség minden állami és önkormányzati cégre igaz. Az MSZP elnöke szerint nem igazak Regőczi Miklós állításai. Lendvai Ildikó az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte, hogy a mostani helyzetben mindenki megpróbál előnyt kovácsolni abból, hogy a másikat vádolja. Demszky Gábor főpolgármester közölte: a volt vezérigazgató-helyettes kijelentései miatt bírósághoz fordul. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója azt mondta: ha pártja kormányra kerül, mindenkinek felelnie kell majd a közpénzek ellopásáért.

Elutasította az MDF fővárosi területi listájának nyilvántartásba vételét a Fővárosi Választási Bizottság. A testület 3:2 arányban döntött a kérdésben. Kajdi József, az MDF szakpolitikai kabinetvezetője azt mondta: a párt az Országos Választási Bizottsághoz fordul jogorvoslatért. Ha az MDF nem tud fővárosi listát állítani, akkor sokkal kevesebb esélye lesz arra, hogy az 5 százalékos bejutási küszöböt elérve mandátumot szerezzen az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson.

Egy magyar turista meghalt, egy másik pedig súlyosan megsérült a Magas-Tátrában - közölte a tátrai hegyi mentőszolgálat. A kassai magyar főkonzul az InfoRádióban elmondta: a két magyar állampolgárt - egy férfit és egy nőt - a Batizfalvi-borda sziklái között érte baleset, amikor a Gerlachfalvi-csúcsra igyekeztek feljutni. Szerencsés János hozzátette: a hegyimentőktől kapott tájékoztatás szerint az elöl haladó férfi a sziklás talajon megcsúszott, és mintegy húsz méter magasságból a behavazott völgybe zuhant. Magával rántotta a nőt is, akit a poprádi kórházba vittek, élete nincs veszélyben.