Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megugrott a szifiliszes betegek száma Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az utóbbi néhány évben megszaporodott a szifiliszes betegek száma, mondta Kárpáti Sarolta, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika vezetője. Hozzátette, a szifiliszes megbetegedéseket mérőszámnak tekintik, amellyel jellemezhető az ország nemi egészsége.

Az elmúlt 10-15 évben a szifiliszes esetek száma háromszorosára nőtt - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika vezetője, aki hozzátette, a hetvenes években még csak elvétve voltak betegek, a nyolcvanas években már 200 új beteget regisztráltak, most pedig 500-600 körül mozog a szifiliszesek száma.

Kárpáti Sarolta elmondta: az utóbbi években megjelentek a szifiliszes terhes anyák és újszülöttjeik, valamint az idegrendszeri szifiliszben szenvedő betegek.

A betegség kizárólag nemi úton terjed, illetve a terhes anya fertőzheti meg a magzatát. Gyógyítható betegségről van szó, de a problémát az jelenti, hogy nem elég csak azt a beteget meggyógyítani, akinél kimutatták a betegséget, hanem azt is kezelni kell, akitől elkapta, illetve akinek továbbadta.

Az orvos és a gondozó védett adatok birtokába kell, hogy kerüljön, ám a gyógyítás népegészségügyi érdekből történik, a módszerek pedig védik a beteg személyiségi jogait - hangsúlyozta a klinika vezetője, hozzátéve: a gyógyítás célja, hogy a fertőzőlánc minden tagját felderítsék.

Hanganyag: Litauszky Balázs